V Španielsku sú bez práce už takmer 3 milióny ľudí

Madrid 2. decembra (TASR) – Počet Španielov, ktorí prišli o prácu, v novembri 2008 vzrástol o 171.000 na 2,99 milióna. Firmy z celej škály odvetví totiž v dôsledku kontrakcie ekonomiky rušili pracovné miesta.
Podľa údajov, ktoré dnes zverejnilo ministerstvo práce, miera nezamestnanosti v Španielsku sa zvyšuje už 8 mesiacov po sebe a patrí medzi najvyššie v Európskej únii (EÚ).
Španielska vláda zverejňuje mieru nezamestnanosti v percentách len v štvrťročných intervaloch. Októbrový odhad EÚ naznačuje, že už dosiahla 12,8 %, čo by znamenalo, že je najvyššia v celom bloku.
Ministerstvo práce tiež informovalo, že za posledných 12 mesiacov sa počet Španielov, ktorí požiadali o podporu v nezamestnanosti, zvýšil o 894.796 alebo 43 %.
Španielska ekonomika v ostatných 10 rokoch rástla predovšetkým vďaka rozmachu stavebníctva. A práve tento sektor tvrdo zasiahla globálna úverová kríza. Až 40.453 ľudí, ktorí prišli v novembri o zamestnanie, pracovalo práve v tomto odvetví. Najviac pracovných miest ale v sledovanom období zrušil sektor služieb, a to až 97.697. Najnovšie štatistiky tak potvrdili, že kríza sa z bankovníctva a stavebníctva rozšírila na služby, ktoré sú hlavným pilierom ekonomického rastu Španielska.

Súvisiace články

Aktuálne správy