Hromadné prepúšťanie avizuje sninský Jas Elmont a humenský Chemlon

Humenné/Zemplín 2. decembra (TASR) – Hromadné prepúšťanie súvisiace so svetovou krízou avizovali v Humenskom a Sninskom okrese už tri spoločnosti. Po ohlásenom prepúšťaní v humenskom závode akciovej spoločnosti Zekon Michalovce, kde príde o prácu 318 ľudí, pribudla aj sninská spoločnosť s ručením obmedzeným Jas Elmont a humenská akciová spoločnosť Chemlon.
"S vedením týchto spoločností budeme rokovať vo štvrtok, až potom bude jasné, koľko ľudí príde o prácu," uviedol dnes pre TASR riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Humennom Ján Fink. Dodal, že Jas Elmont vyrába káblové zväzky pre luxusné automobily Jaguár a prvá správa hovorí o 120 ľuďoch, s ktorými by spoločnosť mala rozviazať pracovný pomer.
Humenský Chemlon (bývalý Nylstar) má údajne prepustiť 200 pracovníkov. "Presnejšie informácie však budeme mať po spoločnom rokovaní a s väčšinou by malo dôjsť k rozviazaniu pomeru v prvom kvartáli budúceho roka," doplnil Fink.
Prepúšťanie sa však dotkne aj ďalších pracovníkov na Zemplíne. Dovedna 73 zamestnancov skončí pracovný pomer v Elektrárňach Vojany. Podľa riaditeľa odboru služieb zamestnanosti úradu práce v Michalovciach Mariána Červeňáka elektrárne ohlásili prepúšťanie v Bratislave, kde sa nachádza centrála spoločnosti. "SE Enel ho oznámil úradu práce v Bratislave, ktorý o tom informoval náš úrad, keďže prepustení zamestnanci pribudnú do našej evidencie, povedal riaditeľ." Dodal, že začiatok prepúšťania bol naplánovaný na 1. december tohto roka a ukončenie procesu je určené na 31. januára 2009. Michalovský úrad je pripravený pomôcť ľuďom, ktorí prídu o prácu, musí však poznať štruktúru prepustených. Enel však hromadné prepúšťanie nepripisuje svetovej finančnej kríze, ale označil ho ako priebežný proces optimalizácie počtu zamestnancov.
Prepúšťanie zamestnancov sa má podľa riaditeľa vranovského úradu práce Jána Ragana dotknúť aj spoločnosti s r. o. LLEMI Slovakia, ktorá sa zaoberá výrobou hliníkových odliatkov technológiu vysokotlakového liatia. Firma zamestnáva 344 pracovníkov a o prácu príde do konca roka 20 ľudí.
Prepúšťanie hrozí aj pracovníkom firmy Metal – KM v Strážskom, kde sa vyrábajú lisované komponenty pre výrobcu bielej techniky spoločnosť Whirlpool. Podľa nemenovaných zamestnancov firmy, ktorí podpísali výpovede k 31. januáru 2009, lisovňa v Strážskom končí a výroba sa presunie údajne do Popradu. O prácu by malo prísť postupným prepúšťaním vyše 20 ľudí.
V okrese Trebišov, kde miera nezamestnanosti dosahuje 17,6 %, hromadné prepúšťanie nebolo ohlásené.

Súvisiace články

Aktuálne správy