Citigroup opäť hviezdou trhov

Wall Street včera zaznamenal druhú rastovú seansu v rade, kedy pozitívna reakcia akciového trhu na podporný plán pre banku Citigroup dokázala nadviazať na piatkovú seansu a akcie si tak pripísali v dvojdňovej rely najvyššie zisky od roku 1987. Pondelkový akciový kokteil: DJIA 30 +4,93%/8443, SP500 +6,47%/851, Nasdaq Composite +6,33%/1472. Dnešný Nikkei 225 +5,22%/ 8323.

Najsilnejším segmentom bol finančný sektor, ktorý si ako zložka indexu SP 500 pripísal najvýraznejšie zisky od svojho vytvorenia v roku 1989, kedy aj ostatné finančné spoločnosti nasledovali eufóriu akcií Citigroup, ktoré si pripísali zisk takmer 60%. Akciová rely tak bola založená v prvom rade na reakcii na záchranné kroky vlády, ktorá sa zabezpečila za rizikové aktíva Citi tým, že ponesie dodatočné straty z prehodnocovania ich hodnoty a zároveň vložila do spoločnosti až 20 mld. USD kapitálu, čím sa stala najväčším akcionárom spoločnosti. Výrazný postup akcií spoločnosti však treba brať s rezervou, nakoľko od začiatku mesiaca november sú stále akcie spoločnosti v strate takmer 60%. Nie všetci však vnímali situáciu Citigroup ako definitívne vyriešenú a po zatvorení akciových trhov ratingovná agentúra Fitch znížila rating spoločnosti o jeden stupeň. Pokiaľ totiž vládna garancia zasahuje len cenné papiere naviazané na realitný sektor, tak potom straty z prehodnocovanie spotr ebných úverov a úverov na kreditné karty, ktorých má spoločnosť na bilanciách oveľa viac, budú týmto krokom nekryté.

Jediné včerajšie makroekonomické zverejnenie, výsledok predaja existujúcich domov za október, skončilo približne v súlade s očakávaniami a prispelo tak akciám k dodatočnému rastu. Ak sa však pozrieme bližšie na výsledky zistíme, že cena existujúcich domov poklesla na medziročnej báze najviac od kedy sa začalo sledovanie údajov predaja domov v roku 1968. Predaj domov tak bol podporovaný v prvom rade prudkým poklesom cien nehnuteľností, rovnako ako aj predajom tých domov, ktoré banky ponúkali na predaj po neplatičoch. Realitný trh tak neposkytuje zdravé fundamenty, ale poukazuje len na rekordný pokles cien nehnuteľností a na to, že veľká časť domového trhu je tvorená predajmi domov, ktoré banky získali po neplatičoch.

Hlavným zverejnením dnešného dňa je revízia HDP za 3Q, pri ktorej sa očakáva horší výsledok rastu oproti predchádzajúcemu, prvotnému údaju rastu. Nakoľko trh očakáva zverejnenie veľmi zlého výsledku rastu za tento kvartál (4Q), nemala by mať revízia rastu výraznejší dopad na pohyb akcií, pokiaľ nevyjde oveľa horšie než očakávania. Druhým dnešným výsledkom je Case Shillerov index cien domov. Ten by mal opäť poukázať na rekordný prepad cien nehnuteľností na ročnej báze, ktorú sú pokračujúcim výsledkom zhoršovania realitného trhu. Dno realitného trhu stále nebolo dosiahnuté a tak trh už výraznejšie nereaguje na výsledky z tohto segmentu ekonomiky a podobne by tomu malo byť aj dnes. Posledným údajom je výsledok spotrebiteľskej dôvery za november. Tá sa očakáva s mierne horším výsledkom. Dnešné makroekonomické výsledky by tak nemali mať výraznejší dopad na pohyb akcií, avšak pokiaľ vyjdú výrazne od konsenzov, môžu na trh vniesť opäť ďalšie obavy o zhoršovanie situácie v ekonomi ke. Lepšie výsledky by naopak mohli podporiť akciové trhy.

Korporátny kalendár dnes neobsahuje výsledky žiadneho lídra akciových trhov, včera po otvorení však zverejnila spoločnosť Hewlett Packard lepší ako očakávaný zisk. Nakoľko spoločnosť nedávno zverejnila aj lepšie vyhliadky zisku pre nasledujúce obdobie, reakcia akcií na výsledky nie je výrazná.

Dôležitou udalosťou dnešného dňa by malo byť oznámenie ďalšej intervencie ministra financií Paulsona na finančných trhoch. Tento krát by mal oznámiť plán pôžičiek pre investorov, ktorý majú záujem nakupovať cenné papiere naviazané na kreditné karty, úvery na automobily a študentské pôžičky. Tieto pôžičky by mali byť financované z plánu TARP.

Vývoj počas dnešnej seansy tak bude vo veľkej miere závisieť na zverejnených makroekonomických fundamentoch, ktorých lepšie výsledky spolu s pozitívnym prijatím nového Paulsonovho plánu by mohli podporiť rast futures na Dow Jones smerom k včerajším maximám na 8 600 bodoch s výhľadom na 8 750 bodov, naopak zdolanie supportu 8 280 bodov a následná negatívna reakcia trhu na makroekonomické výsledky bude tlačiť futures nadol k hladine 8 000 bodov.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Ján Beňák


Súvisiace články

Aktuálne správy