Dosiahne US ekonomika v „pracovnom triatlone“ čas 6,3?

Včera sa opäť potvrdilo, že extrémna situácia na finančných trhoch a jej dopad na globálnu ekonomiku si vyžaduje extrémne kroky centrálnych bánk. Z včerajších oficiálne očakávaných troch rozhodnutí centrálnych bánk o úrokových sadzbách (BoE, ECB, ČNB), bolo pri konečnom sumáre päť zmien úrokových sadzieb.

Najviac prekvapila svojim výrazným holubičím krokom BoE, ktorá znížila základnú úrokovú sadzbu o 1,5% na aktuálny level 3%. Išlo o najvýraznejšie uvoľňovanie menovej politiky BoE od roku 1992, kedy čelila poslednej silnej ekonomickej recesii. Zároveň aktuálna úroveň úrokovej sadzby dosiahla najnižšiu úroveň z roku 1955, kedy všeobecne centrálne banky, ktorých netrápili inflačné riziká, využívali módny trend nízkych úrokových sadzieb a podpory ekonomiky (FED z roku 1954 má historické minimum na úrovni 0,25%). Holubičí krok BoE bol očakávaný (trh plne započítaval 0,75%-né zníženie), ale vývoj ostrovnej ekonomiky a hlavne jej výhľad nenechali BoE chladnou. BoE tak včerajším rozhodnutím vystúpila ostro proti hrozbe hlbokej ekonomickej recesie (slová ministra financií Darlinga „čelíme najhoršej ekonomickej recesii od druhej svetovej vojny“.

BoE, týmto extrémnym krokom v stabilných časoch a módnym trendom počas aktuálne krízy, sleduje podporu úverového trhu (premiér Brown „je potrebné aby sa zníženie sadzieb premietlo spotrebiteľom“), ktorý je „alfou a omegou“ obnovy UK ekonomiky. Ostrovná ekonomika sa výrazne potápa a takýto prekvapujúci krok BoE nemusí byť posledný, čo by sa malo neskôr prejavovať oslabovaním GBP.

ECB neprekonala „svoj tieň“ a počas svojej desaťročnej histórie nikdy neznížila úrokové sadzby o viac ako 0,5%. Včerajšie rozhodnutie zníženia sadzieb o 0,5% hlavne po extrémnych zmenách BoE (predtým FEDu) vyznelo pre trhy skepticky, na druhej strane treba uznať, že ECB nepodlieha panike a „módnemu trendu bezhlavého znižovania sadzieb“. ECB si tak nonšalantne udržuje svoj hlavný cieľ – cenovú stabilitu (neznížila sadby pod aktuálne inflačný level 3,2% Y/Y), ktorá sa neskôr môže stať jej výrazným tromfom oproti ostatným centrálnym bankám. Práve neskoršia stabilizácia globálnej ekonomiky a rast úverov (nízke úrokové sadzby) budú roztáčať inflačné riziká, čo prinesie enormné navršovanie úrokových sadzieb centrálnymi bankami. ECB tak bude mať miernu konkurenčnú výhodu v podobe kontroly nad inflačnými rizikami, čo jej bude umožňovať držať úrokovú sadzbu dlhšie na stabilných úrovniach (podpora pre ekonomiku). Tento výhľad môže opäť vrátiť EUR/USD k vyšším poschodiam.

Okrem BoE, ECB sa včera prezentovala neočakávaným krokom i ČNB, ktorá prekvapujúco znížila sadzby o 0,75% na level 2,75% (predpoklady boli pri 0,25%-nom znížení sadzieb). Spolu s BoE neočakávane znížila sadzby i SNB, ktorá podobne ako počas októbrového koordinovaného kroku centrálnych bánk nechcela riskovať prípadné zhodnocovanie CHF. SNB tak po kroku BoE a predpokladu znižovania ECB pristúpila predčasne (zasadnutie SNB bolo naplánované až na december) k 0,5%-nému zníženiu sadzieb na level 2%. Okre SNB si včera taktiež neplánovane znížila sadzbu i Dánska národná banka, ktorá je naviazaná na EURo (DKK je v mechanizme ERM II – čakárne na EURo). Krok ECB o 0,5% sa tak reálne musel premietnuť i v dánskych úrokových sadzbách (zníženie o 0,5% na level 5%).

Reakcie menových párov na enormné zníženie sadzieb boli zmiešané, kábel pod „úrokovým šokom“ BoE najprv prudko zhodnotil k intradenným maximám na 1,6040/50 GBP/USD odkiaľ však pod tlakom prepadu akciového trhu padol k minimám na 1,5530/20 GBP/USD. Kráľovský pár v reakcii na krok ECB reagoval výpredajom až k minimám na 1,2660/50 EUR/USD, čo bolo spôsobené sklamaním trhov z 0,5%-ného zníženia sadzieb a pokračujúcim prepadom US akciových trhov. Práve nervozita US akciových trhov pred dnešnými poslednými dátami z US „pracovného triatlonu“ tlačila carry k minimám na 96,80/70 USD/JPY, čo bola opäť výrazná podpora pre zelenú bankovku. Naďalej teda platí, že vývoj US akciových trhov prostredníctvom carry trades ovládajú menové páry. Tento vývoj by mal platiť do stabilizácie akciových trhov a ekonomík (očakávania do 2Q 2009).

Dnešný fundamentálny kalendár prináša TOP dáta z US ekonomiky v podobe poslednej disciplíny z US pracovného triatlonu – Nonfarm Payrolls (tvorba pracovných miest v US ekonomike mimo agrárneho sektora). Po stredajších dátach nárastu ADP zamestnanosti (tvorba pracovných miest v súkromnom sektore), ktoré dosiahli minimá z novembra 2002 (-157 tis.) sa výraznejšie zredukovali nadol predpoklady dnešných Nonfarm Payrolls, ktoré sa z predpokladov pri úrovni -200 tis. presúvajú do pásma -250 -300 tis. (úroveň z poslednej US recesie v rokoch 2001/2002). Práve negatívny vývoj US pracovného trhu (potvrdený historickým nárastom pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti z roku 1982) by mal výraznejšie vytlačiť aktuálnu úroveň nezamestnanosti z aktuálneho levelu 6,1%. Odhady smerujú k úrovni 6,3-6,5% (práve level 6,3% je kľúčový lebo otvára priestor až k maximám z rokov 1993/94).

Práve úroveň -300 tis. pri Nonfarm Payrolls a nezamestnanosť na 6,3%, budú kľúčové pre dnešný vývoj menových párov, kde negatívnejšie dáta budú brzdiť US akciové trhy (síce už posledné dve obchodné seansy započítavajú prepad pracovného trhu). Tento vývoj sa prostredníctvom odlivu carry trades (support 96,80/70 USD/JPY) premietne do podpory zelenej bankovky na kráľovskom páre 1,2660/50 EUR/USD. Dáta pod týmito hodnotami by mali byť už započítané v trhu (10% prepad na akciovom trhu za posledné dva dni), čo by sa prostredníctvom carry trades (98,30/40 USD/JPY) mohlo premietnuť k možnému návratu páru k úrovni 1,3030/40 EUR/USD. Intradenný výhľad udržujeme býčí a trhy sa už budú pripravovať na budúci týždeň, kde sa očakávajú výsledky ekonomického rastu z Nemecka a EU (prípadné potvrdenie recesie v Eurozóne by malo byť vodou na mlyn USD).

Okrem pracovného trhu očakávame výsledky priemyselnej produkcie z Nemecka, ktoré by mali potvrdiť prepad výrobného sektora „turba európskej ekonomiky“. US ekonomika zároveň poskytne dáta z realitného trhu v podobe nerealizovaných predajov domov, ktoré by len mali dotvárať negatívny stav sektora nehnuteľností v USA. Výraznejší dopad na menové páry od týchto výsledkov však neočakávame a trh sa bude zameriavať na výsledky z US pracovného trhu.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy