Európske burzy sa dnes ráno prepadli

Londýn 24. októbra (TASR) - Európske burzy sa dnes po otvorení prudko prepadli.

Londýn 24. októbra (TASR) – Európske burzy sa dnes po otvorení prudko prepadli. Príčinou sú obnovené obavy z recesie a výpredaj na akciových trhoch v Ázii.

Londýnsky FTSE 100 dnes ráno stratil viac ako 5 % ešte pred zverejnením údajov o raste britskej ekonomiky. Očakáva sa, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa prvý raz po 16 rokoch zníži. V podobnom rozsahu oslabili aj ostatné európske burzy. Parížsky index CAC 40 bol o 10.24 SELČ o 5,13 % nižšie ako vo štvrtok na konci obchodovania, frankfurtský Dax až o 5,79 %.

"V súčasnosti sú hlavnými heslami na trhoch – volatilita a neistota," uviedol maklér spoločnosti CMC Markets Matt Buckland. "Ázijské trhy sa dnes opäť ocitli pod tlakom, zatiaľ čo existujú aj určité obavy týkajúce sa prognóz spoločností na oboch stranách Atlantiku."

Na devízovom trhu euro kleslo na nové dvojročné minimum pod úroveň 1,27 USD/EUR. Príčinou sú očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) bude pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb a ekonomika v eurozóne sa bude ďalej spomaľovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy