Finančná kríza preferuje zelenú farbu

Včerajšia obchodná seansa potvrdila medvedí trend na hlavných menových pároch a pokračujúce víťazstvo zelenej bankovky. Medvede však museli včera tvrdo bojovať o udržanie svojej prevahy pretože počas nočnej seansy pozitívnejšie výsledky Microsoftu podporili obnovu na carry trades, čo sa odzrkadlilo na intradenných maximách EUR/USD 1,30 a GBP/USD 1,63. Neskorší obrat na carry spôsobený japonskými exportnými gigantmi (SONY znížil odhad zisku pre rok 2008, Toyota oznámila prvý záporný kvartálny pokles tržieb za posledných sedem rokov). Výsledok obáv o prehlbujúci dopad úverovej krízy najlepšie indikujú carry trades, ktoré veľmi citlivo vnímajú vývoj akciových trhov, ich aktuálne výsledky (EUR/JPY -3,86%, GBP/JPY -4,2%, USD/JPY -2,59%, CAD/JPY -4,2%, NZD/JPY -5,73%, AUD/JPY -7,53%) nepotr ebujú komentár a majú jediného víťaza – zelenú bankovku.

Z ekonomických fundamentov včera zaujali výsledky maloobchodných tržieb z UK ekonomiky, ktoré dosiahli na ročnej báze dvojročné minimá, čo naznačuje výrazné spomalenie domácej spotreby. Tento jav by sa mal odzrkadliť na spomalení ekonomického rastu ostrovnej ekonomiky. Okrem maloobchodných tržieb zaujali z UK ekonomiky výsledky hypotekárneho trhu, kde schválené hypotéky klesli na medziročnej báze o viac ako 50%. Tento vývoj je rizikový pre UK ekonomiku, pretože podľa vyjadrení BoE je práve stabilizácia úverového trhu základom pre obnovu UK ekonomiky. US ekonomika priniesla pravidelné dáta z pracovného trhu v podobe nových a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti, ktoré poukazujú svojimi prírastkami v aktuálnom roku (40%) k enormnej erupcii US nezamestnanosti s cieľom na úrovni 7% (aktuálne 6,1%). Dopad včerajších ekonomických fundamentov na vývoj menových párov je zanedbateľný, páry reagujú výlučne na pohyb akciových trhov, ktoré sú hlavným indikáto rom ekonomického vývoja. V aktuálnej situácii, ak k tomu pridáme pokračujúcu neistotu a nervozitu na finančných trhoch tak výsledkom je „zelenajúca sa finančná kríza“ v podobe úteku investícií do „safe heaven“, teda zelená bankovka (USD dlhopisy a hotovosť USD, ktorá je aktuálne „nad zlato“).

Dnešný fundamentálny kalendár prináša dôležité dáta z UK ekonomiky v podobe ekonomického rastu za 3Q, kde sa očakáva prvý negatívny prírastok (-0,2% Q/Q) od poslednej ekonomickej recesie v rokoch 1991/92. Tento výsledok by len potvrdil tohto týždenný komentár guvernéra BoE „ recesia v UK je pravdepodobná“. Výraznejší prepad ekonomického rastu by vzhľadom k výsledkom ekonomických fundamentov z UK za posledné obdobie nebol prekvapením a tlačil by kábel k minimám na 1,5720/00 GBP/USD. Prípadné pozitívnejšie dáta by boli prekvapením a podporili by miernu korekciu medvedích ziskov na kábli k maximám 1,6040/50 GBP/USD. Aktuálny neistý vývoj na finančných trhoch podporuje náš medvedí výhľad k úrovni 1,55 GBP/USD, pričom náš dlhodobý výhľad k úrovni 1,40/1,39 GBP/USD nemusí byť výsledkom niekoľkých mesiacov, ale možno už týždňov.

US ekonomika prinesie výsledky predaja existujúcich domov, kde sa očakáva pozitívnejší nárast o 0,8% M/M, tento výsledok je podporený predpokladmi, že ceny prepadnutých nehnuteľností sú výrazne podhodnotené. Výraznejší dopad na kráľovský pár EUR/USD by dnešné výsledky US realitného trhu nemali mať. Podobne výrazne by nemali zasiahnuť do intradenného vývoja EUR/USD ani dáta PMI (index nákupných manažérov) z EU, ktorých výhľady pre výrobný sektor a sektor služieb by mali byť pod negatívnym levelom 50 bodov.

Najväčší dôraz sa bude klásť na vývoj carry, ktoré budú podrobne sledovať vývoj akciových trhov (najlepších indikátor vývoja ekonomiky). Práve USD/JPY výrazne prepadávajú pod tlakom akciových trhov a smerujú k poslednému supportnému bodu na úrovni 94/93,80 USD/JPY. Jeho prelomenie otvára „čiernu dieru“ pre japonskú ekonomiku k minimám z roku 1995 na úrovni 80/79,90 USD/JPY. Tento vývoj carry by bol „ posledným zvonením“ na smútočnom obrade japonskej ekonomiky založenej na exportnej sile svojich technologických gigantov. Prípadná stabilizácia akciových trhov podporí odraz carry k maximám na 97/96,80 USD/JPY.

Kráľovský pár je ovplyvnený vývojom carry, kde prudký odliv carry a nalievanie do USD podporuje medvedí tábor. Práve aktuálna „nervozita“ na finančných trhoch, ktorá sa dá krájať, jednoznačne preferuje zelenú bankovku. Tento vývoj je výsledkom vybudovanej historickej dôvery a sily v zelenú bankovku, ktorú si žiadna iná mena nedokázala vybudovať napriek prehlbujúcim sa problémom US ekonomiky. Intradenný vývoj preferuje medvedí tábor k minimám na 1,2520/00 EUR/USD pod tlakom prepadu akciových trhov a možného pokračujúceho prepadu kábla GBP/USD (negatívnejší výsledok ekonomického rastu za 3Q). Prípadná stabilizácia akciových trhov otvára priestor k maximám na 1,2930/40 EUR/USD, strednodobý výhľad nechávame medvedí k minimám na 1,22/1,21 EUR/USD, dlhodobý k parite 1,00 EUR/USD.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy