Poľský zlotý prudko oslabuje

Varšava 23. októbra (TASR) – Poľský zlotý v ostatných mesiacoch prudko oslabil, čo prekvapilo aj odborníkov. Zatiaľ čo na konci júla sa euro predávalo za 3,20 PLN, dnes poobede sa spoločná európska mena už predávala za 3,97 PLN. Poľská mena stratila v priebehu necelých troch mesiacov voči euru 25 % a voči doláru dokonca o 50 %.

Veľmi bolestivý je tento vývoj pre viac ako 500.000 poľských domácností, ktoré si vzali úvery v zahraničnej mene. Najobľúbenejšou menou pre hypotekárne úvery je v Poľsku švajčiarsky frank, ktorý od konca júla posilnil voči zlotému o 36 %. Týmto domácnostiam sa teraz výrazne zvýšili splátky.

Experti odôvodňujú súčasný trend tým, že zahraniční investori masívne sťahujú kapitál z krajiny. Týmto smerom ukazuje aj fakt, že výnosy z poľských štátnych dlhopisov výrazne vzrástli a nachádzajú sa na úrovni z roku 2004. „Nikto tu už nechce investovať, stredná Európa je považovaná za podmínovanú oblasť,“ tvrdí devízový maklér Raiffeisen Bank Polska Rafal Uss. Za najdôležitejšiu príčinu považujú odborníci krízu maďarského forintu. Investori sa obávajú, že sa môže preniesť aj na zlotý.

Väčšinu expertov prekvapila dynamika znehodnocovania poľskej meny. Analytici banky BPH ešte v utorok vyhlásili, že si vedia predstaviť oslabenie nad hranicu 3,75 PLN/EUR, a dva dni potom je táto hranica už dávno prekonaná.

Národná banka Poľska (NBP) zatiaľ nechce na vzniknutú situáciu reagovať. „Situácia je stabilná,“ uviedol predstaviteľ NBP Zdzislaw Sokal. Podľa banky sú fundamenty poľskej ekonomiky zdravé. Experti varujú, aby NBP zbytočne nepodnikala nejaké opatrenia. „Boj proti takémuto hurikánu je vopred prehraný,“ uviedol analytik spoločnosti Deloitte Rafal Antczak pre poľský denník Rzeczpospolita.

Vláda chce v dôsledku prepadu zlotého urýchlene pripraviť krajinu na prijatie spoločnej európskej meny. Kabinet by mal na budúci týždeň predstaviť časový plán vstupu do eurozóny.

Informovala o tom agentúra APA.

Súvisiace články

Aktuálne správy