ECB očakáva zníženie inflácie pod 2 % v 2. polroku 2009

Viedeň 18. októbra (TASR) – Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny očakáva v druhej polovici budúceho roka pokles inflácie v eurozóne pod úroveň 2 %. Počíta však aj so zhoršovaním konjunkturálnych vyhliadok.

"Sme svedkami jasného poklesu inflácie. Neexistujú žiadne pochybnosti, že v súčasnosti je príliš vysoká, ale bude sa znižovať," povedal Nowotny dnes pred novinármi vo Viedni.

V septembri dosiahla medziročná miera inflácie v eurozóne 3,6 %, čo je výrazne nad cieľom ECB udržať tempo rastu spotrebiteľských cien tesne pod úrovňou 2 %. Nowotny odpovedal na otázku, či miera inflácie klesne v 2. polroku 2009 pod 2 %, slovami: "Verím, že sa to stane."

Guvernér Rakúskej národnej banky očakáva, že rast v eurozóne sa v budúcom roku výrazne ochladí, keďže sa ešte stále budú prejavovať dôsledky finančnej krízy. "Nechcel by som sa prenáhliť, ale podľa mňa ECB bude musieť znížiť svoju prognózu rastu pre rok 2009." Podľa Nowotneho sa finančné trhy stabilizujú na konci tohto a v 1. kvartáli budúceho roka.

Nowotny si však nebol úplne istý, či spomaľovanie inflácie a ochladzovanie rastu vytvorí pre ECB priestor na ďalšie zníženie úrokových sadzieb. Dodal, že časom sa ukáže, koľko priestoru zostáva pre uvoľnenie menovej politiky.

Začiatkom mesiaca ECB znížila v koordinovanej akcii s ďalšími centrálnymi bankami po celom svete svoju základnú úrokovú o 50 bázických bodov.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy