Bernanke vrhol na trhy čierny tieň

Zlato včera stratilo viac ako 5 % zo svojej hodnoty, ropa prepadla o neuveriteľných 8 %. Komodity ako celok včera výrazne trpeli redukciou investícií a posilňovaním dolára.Zlé makroekonomické fundamenty ešte viac zvýraznili doterajšie obavy o zložitej situácii globálnej ekonomiky.

Zlato včera stratilo viac ako 5 % zo svojej hodnoty, ropa prepadla o neuveriteľných 8 %. Komodity ako celok včera výrazne trpeli redukciou investícií a posilňovaním dolára.

Zlé makroekonomické fundamenty ešte viac zvýraznili doterajšie obavy o zložitej situácii globálnej ekonomiky. Včerajší výsledok septembrovej priemyselnej produkcie v USA ukázal najhorší jednomesačný prepad od roku 1974, čím naviazal na stredajšie zverejnenie s najnižšími maloobchodnými tržbami od roku 2005. Psychologický vplyv týchto výsledkov bol zvýraznený tým, že prišli tesne po nelichotivej predikcii šéfa FEDu Bernankeho, ktorý začiatkom tohto týždňa vyslovil obavy, že reálna ekonomika nemusí tak skoro chytiť dych ani keď sa podarí stabilizovať finančný sektor.

Obavy o reálnu ekonomiku vyvolali odliv z akciových trhov, čo spolu so správou o možných problémoch najväčšej európskej banky UBS AG znamenalo presun investícií do bezpečnejších štátnych dlhopisov a hotovosti. V oboch prípadoch to podporilo hodnotu dolára ako najlikvidnejšej meny sveta.

Zlé ekonomické výsledky podnecujú obavy z nižšieho dopytu po základných surovinách, čo spolu s drahším dolárom výrazne zatlačilo celý komoditný kôš nadol. Reuters –Jefferies CRB index s 19 najobchodovanejšími komoditami včera zaznamenal stratu viac ako 2 % a dostal sa tak na najnižšiu úroveň od roku 2004.

Silné prepady zaznamenali meď, hliník, kakao a plodiny, no najviac včera prepadla ropa s ohromnou 8 % stratou. Cena ropy včera na krátky čas prepadla dokonca pod 70 dolárovú hranicu a dosiahla tak najnižšiu úroveň od augusta 2007.

Ropa (CLZ8) v poslednej dobe doslova priťahuje negatívne faktory. Minulotýždňové zníženie predikcie svetového dopytu po rope zo strany US ministerstva pre energetiku, tento týždeň doplnil s podobným scenárom OPEC. Slabé výsledky ekonomických fundamentov tieto obavy ešte viac zvýrazňujú. Okrem toho v ostatných dvoch týždňoch prudko vzrástli americké ropné zásoby a to napriek tomu, že stále značná časť ropných terminálov v Mexickom zálive nepracuje (poškodenie dôsledkom hurikánmi Gustav a Ike začiatkom septembra). To len podnecuje špekulácie o tom, v akom stave je priemyselná aktivita v USA.

Včerajší výsledok ropných zásob prakticky už len dokončil to, čo všetky tieto vymenované faktory vyvolali. Viac ako dvojnásobný nárast zásob ropy i benzínu v USA (najväčší spotrebiteľ energií na svete), zatlačil včera medvedí pedál až na podlahu a ropa by pravdepodobne klesala ďalej, keby do hry nevstúpil OPEC. Včerajšou zmenou termínu stretnutia organizácie z 18. novembra na 24. október okamžite vyvolal špekulácie o tom, že sa chystá intervencia v podobe zníženia ropných dodávok. Podľa katarského ropného ministra by mohlo dôjsť k zníženiu až o 1 mil. barelov na dennej báze. Oficiálne sa týmto špekuláciám OPEC bráni, no prečo inak by už dva krát po sebe približoval termín stretnutia? (Riadny termín bol stanovený pôvodne na 17. decembra).

Pravdepodobnosť intervencie zvyšuje odhad, že prepad ceny ropy pod 60 USD/barel by mohlo ohroziť rozpočet Saudskej Arábie (vôbec najväčšieho producenta ropy na svete).

Zdá sa, že OPEC skutočne pristúpi k znižovaniu ropných dodávok, samozrejme s oficiálnym odôvodnením, že ide o reakciu na pokles globálneho dopytu a nie o zásah do ceny. Tento faktor by mohol tlmiť ďalšie výpredaje ropy dnes i v najbližších dňoch, otázne je s akou silou. Už dnes sa totiž dočkáme ďalšieho dôležitého ekonomického výsledku, ktorý by zlým číslom mohol znova tlačiť ropu nadol. Hovoríme o začatej výstavbe domov v USA, ktorá by podľa trhových konsenzov mohla klesnúť na 17 ročné minimá (880 tisíc až 872 tisíc). Ak by sa tieto predikcie vyplnili, ropa sa znova môže ponoriť pod 70 USD/barel a prípadne si vyšliapnuť cez úroveň 68 až k 65 USD/barel.

V prípade, že sa obavy trhu nevyplnia a naopak, začatá výstavba by prekvapila priaznivejším výsledkom -i vďaka vplyvu OPECu sa ropa môže vrátiť až k 80 dolárom za barel. Tento scenár je však menej pravdepodobný.

Zlato (GCZ8) včera výrazne zlacnelo a dostalo sa až na jednomesačné minimá. Jeho cena dokonca prepadla pod psychologickú 800 dolárovú hranicu. Včerajšia zatváracia cena zlata na burze COMEX bola 786,70 USD/uncu, čo znamená – 5 % stratu.

Dôvodov tohto silného prepadu bolo viac. Základom je rovnako ako pri ostatných komoditách, nárast ceny dolára, ktorý v súčasnosti paradoxne podporujú zlé ekonomické výsledky. Ďalší faktorom bol prepad ceny ropy, ktorá zmierňuje inflačné riziká i atraktivitu zlata ako nástroja zabezpečenia proti inflácii.

Včerajší rozhodujúci faktor, ktorý vyslal „zlatým medveďom“ prvotný impulz a cenu kovu za necelých 30 minút poslalo o 48 dolárov nižšie, však treba hľadať inde. Podľa obchodníkov priamo na burze COMEX, bolo včera na trhu so zlatom pomerne málo obchodníkov a podľa neoficiálnych zdrojov Švajčiarska národná banka v snahe pomôcť UBS AG predala časť svojich zlatých rezerv. Malá likvidita trhu vždy predstavuje riziko väčších cenových výkyvov a včera si to schytalo zlato.

Ako hovoríme, bol to len prvotný, hoci veľmi silný impulz. Celkový sentiment má naďalej v rukách zelená bankovka. Dolárový index voči šiestim hlavným svetovým menám vzrástol o 1 % a znova sa začal približovať tohtoročným maximám (naposledy dosiahnutým minulý týždeň).

Od krachu Lehman Brothers sa vzťah zlata a dolára narušil, keď zlato ťažilo z neistoty na trhu ako bezpečná investičná alternatíva. Z rovnakej situácie však ťažil aj dolár, keď ho nahor ťahal dopyt po bezpečných štátnych dlhopisoch nominovaných v USD.

Zlato i dolár spolu rástli až do chvíle, kedy zasadnutie G7 (10. októbra) neuvoľnilo napätú atmosféru na finančných trhoch. Zlato strácalo stále ďalšou a ďalšou snahou vlád nájsť riešenie súčasnej finančnej krízy a postupne upravovalo svoju hodnotu voči doláru. Do vzťahu medzi USD a zlatom zasahujú aj iné faktory, ktoré znižujú silu korelácie medzi oboma inštrumentmi, naďalej si však zlato voči doláru drží pomerne vysokú cenu.

Dnes môžu horšie US ekonomické výsledky ďalej tlačiť na cenu žltého kovu, ktoré by sa mohlo ponoriť pod 800 USD/uncu. Keď sa potvrdí sklamanie zo začatej výstavby domov, rastúci dolár by mohol zatlačiť cenu kovu až k 778 USD/uncu.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy