Trh dal americkej vláde facku

Americkej snemovni sa dnes po dlhom boji podarilo schváliť balíček na podporu finančného trhu (TARP). Napätie, ktoré tento proces sprevádzalo, neustále hrozilo otázkou: do akej miery a či vôbec tento záchranný balíček pomôže americkej ekonomike? Po schválení zákona politická garnitúra ospevovala prijatie balíka ako krok správnym smerom, ktorý stabilizuje prepad akciového trhu a podporí strednú triedu. Odpoveď investorov však bola jednoznačná: USA má pred sebou oveľa väčší problém, ktorý žiadne vládne zásahy nevyriešia. A akciový trh sa po správach o schválení záchranného balíka prepadá o 3%…

Dnešná zmena pracovných miest v USA (Non-farm Payrolls) ukázala najväčšie zníženie zamestnanosti za posledných 5 rokov, keď pracovný trh za predchádzajúci mesiac stratil 159,000 pracovných miest. S veľkou pravdepodobnosťou tak do konca roka príde o prácu vyše 1 milión Američanov. Firmy prepúšťaním reagujú na nedostatok finančných zdrojov a znižujúci sa spotrebiteľský dopyt, ktorý je základom americkej ekonomiky. Štatistika odpracovaných hodín ukazuje na najnižšie úrovne od jej zavedenia, čo naznačuje, že ekonomická kríza by mohla dosiahnuť úrovne z roku 1981-82, keď HDP poklesol o 2,7%. Akciový index S&P500 zaznamenal najhorší týždeň od teroristických útokov zo septembra 2001, keď za 5 dní stratil 9,4%. Nasdaq poklesol o 10,8% a Dow Jones uzatváral týždeň so stratou 10,8%.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Ronald Ižip


Súvisiace články

Aktuálne správy