Warren Buffett je investor, nie špekulant

Americké akcie včera ukončili obchodovanie v miernych stratách. Vykúpenie pre ne prišlo už po druhý krát v poslednej dobe od investora Warrena Buffetta, ktorý plánuje investovať 3 mld. USD do preferenčných akcií konglomerátu General Elecric, no hlavným faktorom intradennej rastovej rely ostali očakávania schválenia plánu TARP senátom. Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 -0,18%/10831, S&P 500 -0,45%/1161, Nasdaq Composite -1,07%/2069.

Akcie aj napriek kroku Buffetta neukončili obchodovanie v zisku. Dôvodov je hneď niekoľko. Prvým bolo varovanie od analytikov Deutsche Bank, že spoločnosť General Electric vykáže v nadchádzajúcich obdobiach nižšie zisky kvôli problémom na úverových trhoch, ktoré budú obmedzovať i možnosti získavanie zdrojov spoločnosti. Problémy s refinancovaním spoločnosti zobrazovali aj credit-default swapy, teda náklady na zabezpečenie dlhu spoločnosti, ktoré sa aj napriek najvyššiemu ratingu spoločnosti, AAA, včera obchodovali na rekordných maximách a v podstate implikovali pre spoločnosť rating o niekoľko stupňov nižší ako je oficiálny. Spoločnosť rovnako ohlásila aj plán na emisiu dodatočných kmeňových akcií v objeme 12 mld. USD. Rozriedenie akcií spoločnosti tak bude mať negatívny efekt na ich dlhodobú vnútornú hodnotu.

Kapitálová injekcia od investičného mága Warrena Buffetta tak podporila nákupy akcií aj ostatných spoločností. Nesmieme však zabúdať na to, že Buffett investoval do preferenčných akcií a teda dividendy na tieto akcie sú vyplácané prednostne pred klasickými kmeňovými akciami. Zároveň, Buffett je investor ktorý investuje dlhodobo a vtedy, keď sú akcie lacné a rovnako nie je investorom, ktorý by sa snažil chytať dno na akciových trhoch (väčšinou sa mu to ani nepodarilo).

Obavy o schopnosť získavať úverové zdroje na finančných trhoch ako aj obavy o schopnosť spoločností spätne splatiť tieto úvery sa v poslednej dobe dostávajú stále viac do pozornosti obchodníkov. Dôvodom je stále zamrznutý trh komerčných cenných papierov, na ktorom sa množstvo spoločností refinancovalo. Väčšina US spoločností bola na tomto zdroji financovania výrazne závislá. Po kolapse Lehman Brothers však značne klesol dopyt investorov po týchto cenných papieroch, na druhej strane banky vo veľkej miere rušia úverové linky pre všetky spoločnosti, kedy potrebujú zdroje pre riešenie vlastných problémov. Do problémov sa tak môže dostať veľké množstvo spoločností. A to nespomíname trh dlhopisov neinvestičného stupňa, kde výnosy prudko rastú a refinancovanie sa stáva čoraz väčším problémom. Zároveň, pokles ekonomickej aktivity v US ako aj inde vo svete obmedzuje ich ziskovosť a tak pre budúcnosť očakávame prudký nárast korporátnych defaultov. Včera kolovali správy o problémoch s refinancovaní m automobilky Ford, oficiálne potvrdil problémy na tomto trhu CEO telekomunikačnej spoločnosti AT&T, podľa ktorého sa na tomto trhu obchodujú len overnight cenné papiere, kedy investori nechcú mať zdroje viazané na dlhší čas.

Pri automobilkách ešte chvíľu ostaneme. Včera boli zverejnené výsledky predajov automobilov za september. Tie skončili s poklesom už po 11-ty mesiac v rade. Dôvodom je pokles domáceho dopytu pod tlakom vysokých cien benzínu (aj keď už je ďalej od svojich rekordných maxím), nedostupnosti úverov, nízkej spotrebiteľskej dôvery a nárastu nezamestnanosti, ktoré robia nákupu automobilu zložitejším ako v minulosti. Celkovo skončili predaje na ročnej báze s prepadom -26%. Hlavné americká trojka zaznamenala silné prepady, Ford -34%, General Motors -15,6% (lepšie než očakávania) a Chrysler -33%, výrazný pokles predajov zaznamenali už aj ázijské automobilky, ktoré si doteraz udržiavali kvôli ich automobilom s nízkou spotrebou konkurenčnú výhodu pred US výrobcami. Pokles dopytu po automobiloch na najväčšom trhu áut na svete nebude ale zasahovať len výrobcov automobilov, ale podľa včerajších správ by do konca roka 2009 mohlo ukončiť svoju činnosť až 3800 predajcov automobilov.

Z makroekonomických zverejnení včera zaujali výsledky ISM výrobného sektora, ktorý skončil na minimách z októbra 2001 a medzimesačne prepadol najviac od roku 1984. Presne tak odráža zhoršujúci sa stav výrobného sektora. Väčšiu časť HDP síce tvorí sektor služieb, ale podobný scenár vývoja sa dá očakávať aj pri ISM nevýrobného sektora. Včera boli zverejnené aj výsledky ADP zamestnanosti za september, ale tie vyšli výrazne mimo konsenzov a opäť sa tak potvrdilo, že tento ukazovateľ má veľmi nízku koreláciu s non-farm payrolls, ktoré očakávame už v piatok.

Situácia na akciových trhoch je tak stále pod taktovkou medvedieho tábora. Klesajúce zisky spoločností kvôli slabému domácemu dopytu, spomaľovanie globálnej ekonomiky obmedzujúce export (aktuálne jediný podporný faktor ekonomického rastu), úverová kontrakcia obmedzujúca ekonomickú aktivitu… Tieto všetky skutočnosti stále podporujú udržiavanie medvedieho výhľadu.

O zmenu vývoja sa však snaží US vláda, ktorá sa presadením plánu TARP snaží o zníženie dopadov problémov finančných trhov na reálnu ekonomiku. V noci nášho času schválil senát v pomere hlasov 74:25 plán na podporu finančných trhov. Tento krok bol všeobecne očakávaný. Senátori mali svojim rozhodnutím poslať jednoznačnú správu zboru reprezentantov, aby hlasovali za schválenie plánu. Tí by podľa posledných správ mali hlasovať o zákone už v piatok ráno východoamerického času. Medzi dôvodmi, prečo bol plán schválený sa uvádza aj obrovský, 777-bodový prepad indexu DJIA v pondelok. Zákonodarcovia tak uprednostnili Wall Street (finančný sektor)pred Main Street (ostatnými sektormi ekonomiky). Spolu s plánom bolo zároveň schválené rozšírenie garancie vkladov v US úverových inštitúciách na 250 tis. USD zo 100 tis. USD. Tento krok zákonodarcov má zabrániť vyberaniu vkladov obyvateľstvom z bánk. Náš pohľad na vec je však taký, že zvýšením garancie vkladov sa naopak podporil morálny hazard domácností. Tie teraz môžu zvyšovať svoje vklady v bankách ktoré majú problémy s likviditou a ponúkajú vysoké úroky v očakávaní, že v prípade krachu banky sú zabezpečení FDICom (Úrad na ochranu vkladov US). Ten si je pravdepodobne vedomý tejto skutočnosti a vydobyl si tak právomoc čerpať zdroje od ministerstva financií, aby v prípade kolapsu ďalších inštitúcií mal zdroje pre výplatu chránených vkladov. V rámci „ochrany“ finančného systému dnes SEC vydal rozšírenie zákazu krátkych predajov na akcie vybraných finančných inštitúcií do 17. októbra 2008. Týmto krokom sa SEC stále snaží zabrániť prepadom akciových trhov, ale ako bolo vidieť v pondelok, trhové medvede si stále nájdu spôsob ako vypredávať akcie.

Dlhodobý trend tak stále ostáva medvedí, pre dnešok je možnosť skôr pásmového obchodovania, aj keď riziká existujú stále na obe strany. Pozitívne by mohli byť prejavy od zákonodarcov, ktorí by sa mohli vyjadrovať podporne pre schválenie plánu v dolnej komore US kongresu. Naopak rizikom sú problémy US inštitúcií, či už finančných alebo aj ostatných, ktoré by mohli mať problémy so svojim refinancovaním. V prípade pozitívneho sentimentu sa tak akciám otvára priestor k hladine 11 000 bodov, naopak výrazne horšie správy z korporátneho sektora, poprípade odmietavé postoje niektorých politikov by mohli tlačiť akciový trh nadol k silnému supportu v okolí 10 730 bodov, ktorého prelomením sa otvára priestor k 10 550 bodov.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže vi

Súvisiace články

Aktuálne správy