Krach Lehman Brothers odniesol malým akcionárom stovky miliónov eur

Hamburg 2. októbra (TASR) – Finančná kríza vstúpila do nemeckých domácností. Tisíce malých akcionárov zrejme navždy stratili svoje úspory, lebo sa dali prehovoriť bankovými investičnými poradcami a vložili ich do produktov bánk, ktoré skrachovali, napríklad Lehman Brothers.

Práve pri krachu tejto americkej banky prišli malí nemeckí investiční podnikatelia o stovky miliónov eur. Certifikáty Lehman Brothers predávali banky ako Dresdner Bank, DAB Bank, DZ Bank a Citibank investorom ešte v polovici septembra. Uviedol to Nemecký ústav pre ochranu investorov (DIAS).

V Nemecku bolo na predaj 170 produktov Lehman Brothers. Ľudia banke verili, veď išlo o ústav so 150-ročnou históriou. Banka mala okrem toho vynikajúci rating od všetkých svetových ratingových agentúr.

Mnohí nešťastní investori sa sťažujú na to, že cenné papiere chceli predať v septembri v čase, keď sa zdal krach banky čoraz pravdepodobnejším. Avšak pri priehradkách ich bankoví úradníci presvedčili, aby to nerobili. Podľa DIAS môžu byť takého sťažnosti pravdivé, ale zrejme by akcionári na súde o náhradu škody nepochodili, lebo tvrdenia bez faktov súd nebude akceptovať. Akcionári totiž nerobia to najpodstatnejšie, čo treba robiť pri ochrane svojho majetku. Musia si spísať na mieste protokol rozhovoru s bankovým poradcom a nechať si ho od neho podpísať. To je dokument, ktorý má veľkú výpovednú silu. Správne postupovala jedna 80-ročná dáma, ktorá dala svojej banke písomne pokyn, aby jej peniaze investovali s najmenším rizikom. Tá zrejme svoje peniaze po rozhodnutí súdu uvidí znovu.

Právni zástupcovia nemeckých malých akcionárov teraz žiadajú, aby bankový dohľad krajiny, BaFin, mal za úlohu aj ochranu spotrebiteľov pri finančných produktoch. Objavil sa i návrh, aby investiční poradcovia bánk ručili svojim klientom za ponúkané produkty až desať rokov, lebo ľudia si pri dlhodobých investíciách neuvedomujú, aké riziká im môžu hroziť.

Certifikáty Lehman Brothers kupovali v Nemecku ľudia všetkých sociálnych skupín a úrovní vzdelania. Ich problémom zo súčasného pohľadu je to, že priveľmi dôverovali svojim poradcom. V Nemecku je na trhu asi 400.000 certifikátových a podobných finančných produktov.

Informoval o tom nemecký denník Die Welt.

Súvisiace články

Aktuálne správy