Fed uvažuje o ďalšom znížení úrokových sadzieb

Tokio 2. októbra (TASR) – Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky, uvažuje o ďalšom znížení úrokových sadzieb. A to dokonca aj v prípade, ak Kongres schváli záchranný plán pre finančný a bankový sektor. Príčinou je zhoršovanie ekonomického výhľadu. Informuje o tom americký denník Wall Street Journal na svojej internetovej stránke.

Uvoľnenie menovej politiky je však stále veľmi neisté kvôli strachu z rastu inflácie. "Ochota Fed uvažovať o ďalšom znížení úrokových sadzieb predstavuje bod obratu v porovnaní s uplynulými mesiacmi, keď výrazný rast cien potravín a energií obrátil jeho pozornosť na inflačné riziká," uvádza sa v správe Wall Street Journalu.

Tokijskí obchodníci na devízovom trhu uviedli, že článok bude mať iba malý vplyv na kurz dolára. Dolárový index, ktorý meria hodnotu dolára voči košu hlavných mien, dnes posilnil o 0,6 % na 80,162 bodu.

Investori sa pripravovali na to, že Fed môže znížiť úrokové sadzby už tento mesiac, ešte pred zverejnením správy. Pravdepodobnosť uvoľnenia menovej politiky vzrástla v stredu, keď správa Institute for Supply Management (ISM) ukázala v septembri pokles priemyselnej aktivity v USA na najnižšiu úroveň od recesie v roku 2001.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy