Komodity: Prezidentské voľby na Pobreží Slonoviny

Na mimoburzovom trhu s kakaom došlo po pondelňajšom výraznom poklese ceny opäť k jej nárastu.Dôvodom, okrem vývoja americkej meny, je i skutočnosť, že nízke ceny v posledných dňoch podnietili obchodníkov k nákupom.

Na mimoburzovom trhu s kakaom došlo po pondelňajšom výraznom poklese ceny opäť k jej nárastu.

Dôvodom, okrem vývoja americkej meny, je i skutočnosť, že nízke ceny v posledných dňoch podnietili obchodníkov k nákupom. Investorov podporili i blížiace sa prezidentské voľby na Pobreží Slonoviny, najväčšom pestovateľovi kakaových bôbov, a s nimi súvisiaci možný zmätok v krajine (kupcovia sa snažia nakúpiť čo najväčšie množstvá bôbov, keďže si nie sú istí, čo sa stane v deň volieb 30. novembra). Pohyb ceny ovplyvňuje i zlepšujúca sa kvalitou vypestovaných plodov, ako aj neochota niektorých farmárov predávať pred schválením nových colných smerníc začiatkom októbra.

I počasie môže spôsobiť problémy, do nedele sú v západnej Afrike hlásené dažde a búrky (hnilobný proces bôbov). Čierna pleseň rezonuje u exportérov ako hlavný faktor vedúci k poklesu tohtoročnej úrody o viac ako 8 %.

Aktuálna cena kakaa je 2527 USD/metrická tona, predpokladá sa, že ďalší smer vývoja na trhu bude udávať zber úrody na Pobreží Slonoviny začínajúci 1. októbra. Ceny však taktiež budú upriamovať svoju pozornosť na pohyby USD a všeobecnú náladu na komoditných trhoch v súvislosti s očakávaním záchranného balíčka pre finančný trh.

Autor: Vanda Zajacová (vanda.zajacova@xtb.sk)

Súvisiace články

Aktuálne správy