VLÁDA: Monitorovanie cien pri prechode na euro je užitočné

Bratislava 24. septembra (TASR) – Doterajšie skúsenosti krajín vstupujúcich do eurozóny poukazujú na možné riziká neadekvátneho rastu cien pred a po prijatí jednotnej meny euro, ktorý nezodpovedá vývoju preukázateľných nákladov a má špekulatívne pozadie. "Z tohto dôvodu sa ukázalo byť užitočným monitorovanie a analyzovanie vývoja cien v SR pred aj po zavedení eura vyúsťujúce do opatrení, ktoré budú mať oporu v legislatíve na základe príslušnej úpravy zákonov," konštatuje správa o vývoji spotrebiteľských cien v súvislosti s prípravou na zavedenie eura a o opatreniach na zabránenie ich neodôvodnenému rastu, ktorú dnes schválila vláda.

Vstup krajín do eurozóny bol doteraz sprevádzaný nárastom miery inflácie, na pozadí ktorého stáli viaceré faktory, upozorňuje Ministerstvo financií (MF) SR. Vláda sa preto podľa predloženej správy snaží viacerými cestami tlmiť nežiaduci, potenciálne možný rast inflácie na Slovensku s negatívnym vplyvom na ekonomiku a občana v období vstupu do eurozóny.

Súčasťou schválenej správy je aj prvá, prípravná verzia z pravidelných mesačných inflačných správ, ktorými sa bude po svojom zriadení zaoberať novozriadená cenová rada. Vývoj inflácie na Slovensku v júli tohto roka bol pritom v súlade s očakávaniami a Ministerstvo financií (MF) SR hodnotí celkový vývoj cien v rámci globálnych podmienok ako relatívne priaznivý. "Z medzinárodného hľadiska patrí Slovensko stále medzi krajiny s relatívne nízkou mierou inflácie," konštatuje rezort financií.

Spomedzi všetkých členských krajín Európskej únie (EÚ) zaznamenalo Slovensko podľa MF v júli tohto roka 10. najnižšiu medziročnú infláciu, v rámci eurozóny vrátane SR bola inflácia u nás 9. najnižšia. "Aj pri detailnejšom pohľade na jednotlivé sektory spotrebného koša je zrejmé, že ceny, až na malé výnimky, rastú umierneným tempom," zdôrazňuje ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy