VLÁDA: Bezproblémové zavedenie eura nie je ohrozené

Bratislava 24. septembra (TASR) – Plnenie úloh spojených s prípravami na zavedenie eura pokračovalo aj v auguste tohto roka bez komplikácií. "Hladké a bezproblémové zavedenie eura k 1. januáru 2009 nie je ničím ohrozené," konštatuje správa o postupe príprav na zavedenie eura, ktorú dnes vzal na vedomie vládny kabinet. Na rokovanie vlády ju predložili spoločne minister financií a splnomocnenec vlády pre zavedenie eura.

Proces príprav na novú menu podľa správy pokračuje naďalej plynulo a nesprevádzajú ho žiadne oneskorenia alebo systémové problémy. Najvýznamnejším krokom v procese technických príprav v sledovanom období bolo začatie sériovej razby eurových mincí so slovenskými národnými stranami v Mincovni Kremnica 19. augusta. "Od tohto termínu pokračuje razba a od začiatku septembra aj proces predzásobenia bánk eurovými mincami," približuje správa.

Prekvapením bol podľa predkladateľov správy pomerne veľký časový odstup od rozhodnutia Rady Európskej únie (EÚ) o určení konverzného kurzu slovenskej koruny voči euru 8. júla po publikovanie tohto dokumentu v Úradnom vestníku EÚ 24. júla. "V nadväznosti na tento časový posun došlo aj k oficiálnemu posunu začatia termínu duálneho zobrazenia cien – oproti pôvodne komunikovanému 8. augustu na 24. august 2008. Táto zmena však nespôsobila žiadnemu subjektu reálne škody alebo straty, naopak, viacerými podnikateľskými subjektmi bola vnímaná ako dodatočné časové obdobie, ktoré mohli organizácie využiť na lepšiu prípravu," zdôrazňujú predkladatelia.

V auguste podľa prieskumov verejnej mienky naďalej pokračoval trend z predchádzajúcich mesiacov, ktorým je vysoká, resp. narastajúca miera informovanosti a spokojnosti s dostupnými informáciami. "Prvé zhustené cenové monitoringy navyše preukázali stagnáciu či dokonca mierny pokles pri spotrebiteľskom koši základných potravín, spotrebného tovaru a služieb," dodáva správa.

Súvisiace články

Aktuálne správy