VLÁDA: Zhodnotí prípravy na prechod na novú národnú menu

Bratislava 23. septembra (TASR) – Vláda SR sa bude na svojom stredajšom zasadnutí venovať doterajšiemu priebehu príprav Slovenska na prechod na spoločnú európsku menu euro. Plánuje zriadiť cenovú radu, ktorá bude dohliadať na vývoj cien v SR.

Nový poradný orgán vlády by mal riadiť súčasný predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Úlohou rady bude odporúčať preskúmanie príčin ovplyvňujúcich nárast cien, po zhodnotení analýz bude odporúčať prijatie protrhových opatrení.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predloží na rokovanie kabinetu informáciu o vplyve zavedenia eura na vývoj cien energií. Konštatuje v nej, že regulácia cien energií je v súvislosti s prechodom Slovenska na euro potrebná. "Preto Rada pre reguláciu rozhodla, že v súlade s praxou obvyklou v členských krajinách Európskej únie (EÚ) sa bude regulačná politika uplatňovať v SR od roku 2009 do roku 2011," uvádza informácia s tým, že cieľom je vytvorenie stabilného a transparentného regulačného rámca na dlhšie regulačné obdobie.

Vláda SR by mala rozhodnúť aj o návrhu Ministerstva financií (MF) SR uvoľniť zo svojej rezervy 25 miliónov Sk (829.848 eur) pre okresy Banská Štiavnica a Krupina. Financie by mali smerovať do rekonštrukcií budov, komunikácií a kultúrnych zariadení.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR bude vládu informovať o zabezpečení ochrany spotrebiteľa v procese zavádzania eura v SR, predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR oboznámi kabinet s vývojom verejnej mienky v súvislosti s prechodom na novú menu a minister spravodlivosti zhodnotí stav legislatívneho zabezpečenia prechodu na euro.

Súvisiace články

Aktuálne správy