Slovensko plní inflačné kritérium stále s veľkou rezervou

Bratislava 20. júla (TASR) – Priemerná inflácia v SR za posledných dvanásť mesiacov dosiahla v júni úroveň 2,80 %, pričom hodnota maastrichtského inflačného kritéria bola v rovnakom čase 3,73 %. Slovensko tak aj naďalej s veľkou rezervou dodržiava jedno z kritérií, ktorých splnenie umožnilo SR prijať euro od 1. januára budúceho roka.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien vzrástol v júni medzimesačne o 0,4 %. Dynamika medziročného rastu cien v jednotnej metodike Európskej únie (EÚ) dosiahla 4,3 %. `Slovenská inflácia tak aj v júni dosiahla úroveň priemeru únie, pričom naďalej ostáva spolu s Poľskom najnižšia spomedzi nových členských krajín EÚ,` pripomína hlavný analytik UniCredit Bank Viliam Pätoprstý.

Na rast cien v európskych krajinách vplývali aj v júni najmä ceny energií. Slovensko však podľa analytika zaznamenalo v tejto kategórií najnižší rast cien spomedzi všetkých krajín EÚ a naďalej si udržuje jednoznačne najnižšiu medziročnú infláciu v tejto oblasti – 4,4 % oproti 15,4 % priemeru únie.

`V porovnaní s ostatnými krajinami EÚ bol nižší rast cien energií v júni kompenzovaný relatívne vyšším rastom cien potravín, keď Slovensko zaznamenalo štvrtý najvyšší medzimesačný rast spomedzi všetkých členských krajín,` približuje Pätoprstý. Kým tak vo väčšine krajín únie bol v júni zaznamenaný už sezónny pokles alebo zmiernenie rastu cien potravín, na Slovensku si udržali stále relatívne vysokú dynamiku.

V júli by sa však už mal dostaviť očakávaný sezónny pokles cien potravín, predpokladá analytik. Mierne pozitívny vplyv na rast cien by mohla mať aj rekategorizácia a precenenie cien liekov, ako aj zníženie spotrebnej dane na LPG. `Na druhej strane, v júli by sa podľa našich očakávaní už mohol pozvoľna začať prejavovať efekt rastu spotrebných daní na cigarety a tabakové výrobky, keďže zásoby z minulého roka sa pomaly vypredávajú,` upozorňuje Pätoprstý. Celkovo by tak dynamika medziročného rastu cien mala aj v júli mierne zrýchliť, pričom svoj vrchol by mohla dosiahnuť v auguste a do konca roka sa opäť mierne znížiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy