Spolupráca poľskej vlády a národnej banky je dôležitá pre euro

Varšava 27. júna (TASR) – Guvernér Národnej banky Poľska (NBP) Slawomir Skrzypek dnes vyzval kabinet na koordináciu fiškálnej a menovej politiky, aby sa krajina mohla pripraviť na vstup do eurozóny.

"Toto je výzva na spoluprácu pre dobro poľského hospodárstva. To je to, čo teraz potrebujeme, nie konflikty," povedal guvernér v rozhovore pre agentúru Reuters.

Minister financií Jacek Rostowski uviedol, že menový výbor centrálnej banky vedený Skrzypekom začal v minulosti zvyšovať úrokové sadzby veľmi neskoro, čím umožnil, že došlo k zrýchleniu rastu inflácie nad 2,5-% inflačné zacielenie centrálnej banky.

Minister dnes obvinil Skrzypeka z toho, že v máji bol ročný rast spotrebiteľský cien 4,4 %. Guvernér však uviedol, že vláda a centrálna banka musia spolupracovať. Bez ďalších reforiem sa však nepodarí vytvoriť podmienky na prijatie spoločnej meny.

Skrzypek priamo neodpovedal na otázku, kedy by malo dôjsť k nahradeniu zlotého eurom. Zdôraznil však, že centrálna banka je pripravená na prijatie eura v ktoromkoľvek čase.

NBP odpovedala na rast miezd, rýchlo sa rozvíjajúcu ekonomiku a nedostatok pracovných síl na trhu od apríla minulého roka zvýšením svojej základnej úrokovej sadzby po 0,25 percentuálneho bodu už osemkrát po sebe. Teraz je táto sadzba 6-%.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy