Americká ekonomika v 1. štvrťroku vzrástla o percento

Washington 26. júna (TASR) – Hrubý domáci produkt (HDP) USA vzrástol v 1. štvrťroku tohto roka medziročne o percento. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo obchodu. Tento výsledok sa dosiahol vďaka vzostupu spotrebiteľských výdavkov a rastu amerického exportu.

Odhad vývoja HDP v 1. štvrťroku, ktorý bol zverejnený v apríli, uvádzal hodnotu rastu HDP 0,6 percentuálneho bodu. Vtedy sa častejšie objavovali obavy, že najsilnejšia ekonomika sveta by sa mohla dostať do recesie. Ďalšie spresňovanie výkonu americkej ekonomiky však v nasledujúcich týždňoch nepriaznivé prognózy nepotvrdilo.

Spotrebiteľské ceny ale podľa rovnakej správy ministerstva v 1. kvartáli medziročne vzrástli o 3,6 %. Po spresní boli o desatinu percenta vyššie, než bol odhad ich rastu v apríli. Ak sa z indexu vyčlenili potraviny a energie, ceny dosiahli ročnú mieru rastu 2,3 %.

Americký export zaznamenal za prvé tri mesiace tohto roka prírastok 5,4 % a dovoz tovarov a služieb do Spojených štátov klesol v porovnaní s januárom až marcom 2007 o 0,7 %.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy