Komodity: Býčie vykročenie na medvedej ceste

Komoditné trhy naďalej ovládajú predovšetkým nálady, ktoré ovplyvnili jastrabie komentáre členov FOMC po tom, ako tento výbor rozhodol o znížení úrokových sadzieb na súčasných 2,0%. Vplyvom najdôležitejšieho vplyvu na komodity – menového páru EUR/USD sa napríklad cena ropy dostala na cenu 110 USD/barel, čo je oproti predchádzajúcemu historickému vrcholu takmer 10 dolárový pokles za necelých 5 dní. Od rozhodnutia FOMC poslali obchodníci zlato nižšie dokonca o 34,5 dolára na jednu uncu, keď tento žltý kov dosiahol na cenu 884,5 USD/uncu.

Reziduá tohto rozhodnutia sú na komoditnom trhu stále cítiť, hoci momentálnu situáciu čiastočne stabilizovali včerajšie sklamania z US fundamentov. Dolár tak pre tento čas zabrzdil svoje posilňovanie, keď vyšli výsledky z trhu práce, konkrétne nové i pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti. Prvé menované včera dosiahli nárast žiadostí o 380 tisíc (trhový konsenzus hovoril o 365 tisícovom náraste), kým pokračujúce žiadosti v apríli poskočili o silné 3 milióny 19 tisíc.

Dnes budú výsledky z trhu práce doplnené, čo môže rozhodnúť smerovanie obchodovania ku koncu tohto pracovného týždňa. O 14:30 hod. USA zverejní výsledky počtu pracovných miest i miery nezamestnanosti, ktorá sa čaká s nárastom na 5,2%. Súčasná miera nezamestnanosti je 5,1% a jej ďalší rast by vyslal negatívny signál o americkej ekonomike. Oproti mierne lepšiemu „býčiemu“ výsledku aprílového HDP, než bol pôvodný trhový konsenzus (0,6% vs. 0,5%), sú dnes práve čísla z trhu práce najvýraznejším medvedím signálom upozorňujúcim na neutešenú situáciu v americkej ekonomike.

Práve na tie sa zameriavajú viacerí ekonómovia, pochybujúci o dlhodobejšom zotavení sa dolára zo svojich predchádzajúcich cenových miním. V súvislosti s tým je len prirodzené, že sa opäť hovorí o cene ropy na úrovni 120 až 130 USD/barel a o cene zlata späť na úrovni 1 000 USD/uncu. Z fundamentálneho hľadiska sa polovica mája považuje za začiatok najsilnejšej motoristickej sezóny, ktorá by mala odštartovať vyšší dopyt po benzíne v tejto najväčšej ekonomike sveta. Z dlhodobejšieho hľadiska viacerí analytici poukazujú na nárast životnej úrovne v silno sa rozvíjajúcich ekonomikách Číny a Indie, kde smerovanie niekoľkých desiatok tisíc ľudí ročne do strednej triedy predpokladá okrem iného i nárast nákupov automobilov a následne vzrast spotreby pohonných hmôt. Tento argument analytici stavajú do protikladu k hlasom upozorňujúcim na možný pokles svetového dopytu z dôvodu spomaľovania globálneho ekonomického rastu.

Súčasné trhy však len okrajovo vnímajú fundamenty, ktorých sila je znateľná predovšetkým vtedy keď potvrdzujú dominujúci trend vývoja ceny. Ten je naďalej v dolárovom zovretí, ktorý prostredníctvom menového páru EUR/USD bude veľmi pravdepodobne ovplyvňovať vývoj na rope, zlate a ostatných komoditách i v budúcnosti a to bez väčšieho zásahu faktorov ktoré sme spomenuli. Dnes by sa tento pár mohol dostať späť na kľúčovú úroveň 1,55 – samozrejme len v prípade, ak sa trh skutočne dočká sklamania zo spomínaných čísiel z US trhu práce.

Rope (CLM8) by sa tak mohol pred koncom obchodného týždňa otvoriť priestor k 114, maximálne však k 115 dolárom za barel, zlatu (GCM8) ohraničuje priestor k rastu úroveň 860 USD/uncu, medi HGN8) 376,00/30, platine (PLN8) 1 890 USD/uncu, paládiu (PAM8) 420 USD/uncu a striebru (SIN8) 1 660 US centov/uncu.

(60 minútový graf ropy, júnový kontrakt CLM8)

Plodiny sú na tom, ako už toľko krát od zverejnenia predpokladanej intenzity pestovania (USDA), zase trochu inak. Na rozdiel od zvyšku komoditného koša sa obchodníci s plodinami výrazne orientujú na vplyvy počasia a odhady produkcie a spotreby. Včera sa v tejto súvislosti trhy dočkali správy ministerstva pôdohospodárstva (USDA), ktorá zverejnila čísla čistého exportu plodín z USA.

Najväčšej podpory z týchto výsledkov sa dnes môže tešiť predovšetkým pšenica (ZWN8), ktorá to patrične využila cenovým nárastom o takmer 18 centov na jeden bušel a z dôležitej supportnej úrovne 777 US centov/bušel sa táto plodina vrátila na vyššie hodnoty. Celkovo však pšenica trpí medvedím signálom o pravdepodobnom zintenzívnení pestovania plodiny vo svete v nadchádzajúcej sezóne, keďže predošlé cenové nárasty by mali vyprovokovať farmárov k tomu, aby pre pšenicu vydelili väčšiu časť pestovateľských plôch.

Dnes je to však predchádzajúci pokles ceny, ktorí vyvoláva špekulácie o väčšom odhodlaní obchodníkov nakupovať za výhodnejšie ceny. O dopyt je pri tom postarané predovšetkým zo strany tých krajín, ktoré väčšími fyzickými objednávkami bojujú proti domácim vysokým cenám potravín (ako napríklad Čína, India, Vietnam, Indonézia). Vplyvom povzbudivej správy od USDA by sa dnes pšenica mohla dočkať rastu na rezistenciu 799, výraznejšie nákupy však brzdia pretrvávajúce obavy z nadchádzajúceho väčšieho pestovania pšenice, čo môže významne brzdiť chute v prvom rade trhových špekulantov – ktorých zásluhou sa plodina dostala v polovici marca na nové historické cenové maximum 1 272,50 US centov/bušel.

Kukurica (ZCN8), ako jediná spomedzi základných plodín, si naďalej udržiava rastový trend, nepovzbudivé správy od USDA však dnes môžu kukuricu opäť zosunúť ku kľúčovej supportnej úrovni 600 US centov/bušel. Jej prelomenie je však dnes menej pravdepodobné, keďže okrem celkového býčieho sentimentu (ktorý vytvorila marcová správa od USDA o možnom poklese pestovateľskej výmery v USA pre 2008/09), môže výraznejším poklesom brániť aj cena ropy, voči ktorej je kukurica bioalternatívou. Ropa dnes naberá býčí dych vďaka naladeniu trhu, ktorý čaká sklamanie z dnešných US výsledkov pracovného trhu. Pre kukuricu je preto dnes pravdepodobnejší scenár udržiavania si obchodného pásma medzi daným supportom 600 a rezistenciou 615.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy