Prekvapí dnes US nezamestnanosť možným nárastom k štvorročným maximám na úrovni 5,3%?

Včerajšie výsledky US ekonomiky boli zmiešané, napriek tomu zelená bankovka podporovaná hlavne prepadom ekonomických fundamentov EU ekonomiky tlačí pár k úrovni 1,5440/30 EUR/USD s výhľadom k levelom 1,5350/00 EUR/USD. Toto tvrdenie podporili dnes i výsledky maloobchodných tržieb z Nemecka, ktoré v marci klesli na úrovne -0,1% M/M, -6,3% Y/Y (predpoklad 0,8% M/M, -2,3% Y/Y). Tento výrazný pokles indikátora spotrebiteľských výdavkov sa prejaví i v spomalení ekonomického rastu „turba európskej ekonomiky“, pretože spotrebiteľské výdavky tvoria 2/3 ekonomického rastu.

Inflačné dáta v podobe indexu spotrebiteľských výdavkov (PCE) klesli v marci na úroveň 3,2% Y/Y z 3,4% Y/Y, pričom hlavný indikátor vývoja inflácie podľa FEDu – jadrový PCE (očistený o ceny energií a potravín) stúpol na 2,1% Y/Y z 2% Y/Y. Prekvapením je nárast marcových spotrebiteľských výdajov na 0,4% M/M (predpoklad 0,2% M/M), ktoré sa ale neprejavili v náraste maloobchodných tržieb (0,2% M/M).

Aprílový ISM (index nákupných manažérov) výrobného sektora ostal na stabilnej úrovni z marca 48,6, čo znamená pokračovanie negatívneho výhľadu US ekonomiky (pod 50 negatívny výhľad, nad 50 pozitívny výhľad výrobného sektora). Najväčšie problémy výrobného sektora sa prejavujú vo výraznom poklese zamestnanosti, ktorá ostáva šiesty mesiac po sebe pod negatívnym levelom 50 (aktuálne na 45,4 a 12-mesačný priemer 49,3), čo úzko korešponduje so stratou 250 tis. pracovných miest výrobného sektora US ekonomiky za posledné dva roky. Inflačná zložka ISM v podobe platených cien atakuje úrovne 84,5, čo predstavuje maximá z roku 2005 a je v súlade s nárastom PPI (index cien výrobcov).

Pracovný trh pokračoval počas včerajšieho dňa svojím pracovným triatlonom, ktorý v pondelok začala ADP zamestnanosť (tvorba pracovných miest v súkromnom sektore) na úrovni 10 tis. pracovných miest za apríl. Včerajšia etapa triatlonu viedla cez nové a pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktorých výsledky neveštia nič dobré pre dnešný dobeh pracovného triatlonu do cieľa. Nové žiadosti o podporu stúpli na úroveň 380 tis., pričom 4-týždňový priemer zaznamenal mierny pokles o 6,5 tis. na 363,75 tis., omnoho negatívnejšie vyzerajú výsledky pokračujúcich žiadostí, ktoré prelomili úroveň 3 mil. a skončili na 3,019 mil., pričom 4-týždňový priemer dosiahol úroveň 2,979 mil. (maximá z apríla 2004).

Dnešný dobeh do cieľa pracovného triatlonu v podobe Nonfarm Payrolls (NFP – tvorba pracovných miest v US ekonomike mimo agrárneho sektora). Stredajšia ADP zamestnanosť na úrovni 10 tis. poukazuje na pokračujúci pokles NFP (čo by predstavovalo pokles 4-mesiac po sebe) na úrovni -80 tis. (priemerná úroveň podľa prieskumov agentúry Bloomberg). Pokračujúci prepad NFP by viedol k nárastu US nezamestnanosti na aprílový level 5,2% (marec 5,1%), čo by boli štvorročné maximá. Prepad cien nehnuteľností spolu so spomaľovaním US ekonomiky sa výrazne prejavuje v strate pracovných miest.

Prepad NFP štyri mesiace za sebou US ekonomika zaznamenala naposledy v roku 2003 (začiatok vojny v Iraku). Pokračujúce pnutie na pracovnom trhu hlavne prelomenie úrovne 3 mil. pri pokračujúcich žiadostiach môže prekvapiť nárastom aprílovej nezamestnanosti až k úrovni 5,3%!!!

Nárast nezamestnanosti v US ekonomike na úroveň 5,3% by tlačil EUR/USD spätne nad level 1,55 EUR/USD s výhľadom k maximám na 1,5530/40 EUR/USD. Prípadné stabilné čísla nezamestnanosti a iba mierny prepad NFP otvorí priestor páru k ataku miním na 1,5440/30 EUR/USD s výhľadom k 1,54 EUR/USD. Zo strednodobého výhľadu predpokladáme vzhľadom k prepadu EU ekonomických fundamentov, ktoré poukazujú na spomaľovanie EU ekonomiky, mierny obrat vo vývoji páru EUR/USD k dôležitému supportu 1,5350 EUR/USD s výhľadom na 1,52 EUR/USD.

Výrazný prepad pracovného trhu by mohol vyplašiť i carry na páre USD/JPY, ktoré by klesli k minimám na 104,30/20 USD/JPY.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy