Komodity: Bude stavebný sektor pre meď povzbudením, či zatratením?

Hneď na začiatku týždňa sa trh s meďou dočkal povzbudivých výsledkov zo strany fundamentov, keď najdôležitejší partner pre producentov tohto kovu - stavebný sektor, zverejnil nárast februárového predaja existujúcich domov v USA o 2,9%.

Hneď na začiatku týždňa sa trh s meďou dočkal povzbudivých výsledkov zo strany fundamentov, keď najdôležitejší partner pre producentov tohto kovu – stavebný sektor, zverejnil nárast februárového predaja existujúcich domov v USA o 2,9%. Celý týždeň sa však môže niesť v znamení výsledkov zo stavebníctva a v tejto chvíli nikto nezaručí, že pôjde len o pozitívne správy.

V každom prípade sa obchodníci tejto pozitívnej správy včera chytili a zablokovali pokračovanie prepadu ceny z minulého týždňa, keď na celý komoditný kôš zapôsobil svojim klesaním menový pár EUR/USD (dôsledkom sklamania zo zníženie úrokových sadzieb FEDom „len“ o 0,75%). Ročný priemer tohto predaja domov sa februárovým výsledkom dostal na 5,03 miliónov domov, kým trhový konsenzus hovoril len o 4,85 miliónoch a predchádzajúci priemer bol 4,89 miliónov domov.

Cena májového kontraktu medi si po týchto výsledkoch pripísal nárast o 1,4% na New Yorskej burze NYMEX.

Bližší pohľad na tieto povzbudivé správy však môžu nadšenie súčasných obchodníkov do značnej miery schladiť, keďže hlavným dôvodom zintenzívnenia nákupov realít v USA môže byť niekde inde, než v náraste ekonomickej aktivity a celkového zlepšenia situácie na hypotekárnom trhu. Popri raste predaja domov totiž čísla priniesli i dôkaz o výraznom poklese cien týchto realít medziročne o 8,2 %. Priemerná cena domu sa tak dostala na úroveň 195 000 amerických dolárov, čo je najnižšie od roku 1968.

Dnešný trh ešte pokračuje vo včerajšom nadšení, hoci rast ceny medi (májový kontrakt HGK8, na Chicagskej burze), už nie je tak intenzívny a to i napriek tomu, že aj dnešné správy od London Metal Exchange hovoria o poklese svetových zásob medi (-1 700 metrických ton). Pozornosť obchodníkov zjavne ťahajú už ďalšie výsledky, poukazujúce na stav súčasného amerického stavebníctva. Práve v súvislosti s cenami domov (v hlavných metropolách USA) sa dnes o 15:00 dočkáme indexu cien domov S&P/CaseShiller a seriál výsledok zo stavebníctva bude pokračovať celý týždeň. Zajtra to bude predaj nových domov za február a vo štvrtok a v piatok budú svoje hospodárske výsledky za 4. kvartál zverejňovať dve významné americké stavebné spoločnosti Lennar (vo štvrtok) a KB Home (v piatok).

Momentálny optimizmus by mohol naštrbiť predovšetkým zajtrajším výsledkom predaja nových domov. Kvôli vzrastajúcej cene komodít priamo spojených so stavebnou činnosťou (meď, energie), by totiž mohol chýbať povzbudzujúci faktor znižovania cien, ktorý mohol motivovať nákupy už existujúcich domov. Cena medi od začiatku roka do konca februára vzrástla o viac ako 16%, ropa si pripísala v tomto období takmer 7%, keď už 20. februára prelomila magickú hranicu 100 USD /barel. Svoj vrchol ceny, ropa zaznamenala 17. marca (111 USD/barel) a meď 6. marca (402,4 US centov/libru).

V prípade, že sa trh nedočká potvrdenia pondelňajších čísiel, cena kovu by sa mohla dostať na predchádzajúce týždňové dno (346,1 US centov/libru) a pokračovať v tieni vývoja na EUR/USD. Tento pár by, okrem spomínaných stavebných výsledkov, mohol vziať na vedomie viaceré dôležité zverejnenia. Dnes pár môže zareagovať na výsledky US spotrebiteľskej dôvery (o 15:00), neskôr v priebehu týždňa na nemecké výsledky IFO (streda), ďalej výsledky z trhu práce, HDP a cenový index PCE (štvrtok). V piatok bude USA zverejňovať osobný príjem a osobné výdavky, rovnako ako prieskum michicangskej univerzity.

Z technického hľadiska sa podľa 60 minútového grafu cena medi nachádza v rastúcom pásme (od 20. marca), ktorého hranice v súčasnosti predstavujú úrovne 359,5 (smerom nadol) a 374,5 (nahor). Dlhší denný graf zobrazuje naopak klesajúce pásmo s hranicami 348,5 až 368,5.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy