Komodity: 1.Q v znamení rekordných cien komodít

Prvý kvartál roku sa niesol výrazne v duchu nárastu cien komodít na svetových burzách. Mnohé z komodít svojim rastom cien zaznamenali nové historické rekordy (zlato, ropa, mnohé plodiny i potraviny) a ďalšie z nich dosiahli na svoje multiročné maximá (striebro, paládium, bavlna, mäsá).

Plodinám rekordy zabezpečoval na jednej strane rastúci dopyt (nárast svetovej populácie, zvyšujúca sa životná úroveň obyvateľstva v dvoch najpočetnejších krajinách Indii a Číne, ale i celosvetový nárast dopytu po biopalivách), na strane druhej sa minulý rok niesol v duchu poklesu produkcie, ktorú v krajinách najvýznamnejších svetových producentov ohrozovalo nepriaznivé počasie. Na poklese úrody v USA a Kanade sa podpísal predovšetkým mráz, výrazné suchá skracovali výnosy v Austrálii a Indii a na začiatku tohto roka sa na úrode v Číne veľmi škaredo podpísala najsilnejšia snehová búrka za posledných 50 rokov, ktorá prišla len tesne pred obdobím najväčších nákupov potravín čínskymi domácnosťami, ktoré hojnosťou oslavujú príchod Nového čínskeho roku (7. februára).

Ako prvý na svoje vrcholy vyrazil rastlinný olej, keď po prehrmení snehovej smršti bilancia úrody repkového semena ukázala viac ako 40 % úbytok. Nepriazeň počasia však snehovou búrkou neskončila, keď len pár týždňov po nej sa prudký dážď v severných častiach Číny podpísal na úrode pšenice. Tá dôsledkom toho, ako prvá z pomedzi poľnohospodárskych plodín, posunula predchádzajúce historické maximá ceny na nové vrcholy.

Rast cien potravín v Ázii naberalo tempo, čo sa podpísalo na najvyššej miere čínskej inflácie za viac ako 11 rokov. Jej februárová hodnota 8,7 % presiahla všetky očakávania a vyprovokovala vládnych predstaviteľov k razantnejšej rétorike proti ďalšiemu cenovému rastu na lokálnom trhu. Rekordy pšenice na svetových trhoch nasledovala sója i kukurica, keď jeden z krokov čínskej vlády má byť i zintenzívnenie importu potravín a naopak zamedzenie výpredaja z krajiny s prísnejšou exportnou politikou. Vzrast svetových cien a predikovaný nedostatok produkcie podnietil k podobným krokom aj ďalšie krajiny, keď k navršovaniu exportných daní pristúpilo Rusko (3. najvýznamnejší producent pšenice), Argentína (4. priečka v produkcii obilnín) aj Indonézia (najväčší producent palmového oleja). Obmedziť export ale i povzbudiť import potravín má snahu i India. Táto krajina je dokonca ochotná úplne zrušiť daňové zaťaženie dovozcov, v prípade ak bude cenová rally potravín pokračovať.

Meď -ako predstaviteľ základných kovov, rovnako ako plodiny, ťažila zo situácie v Číne. Snehová búrka totiž neohrozovala len úrodu pôdohospodárom, ale i ťažbu a spracovanie kovov. Cena tak presiahla minuloročné vrcholy (371 US centov za libru) a dosiahla nové, viac ako 1 a pol ročné maximá s cenou 402,4 US centov /libru. Meď sa nahor šplhala napriek tomu, že ekonomika v USA dôsledkom hypotekárnej krízy pokračovala v oslabovaní. Hoci z komodít sú práve základné kovy najcitlivejšie na stav ekonomickej kondície, boli to práve zlé ekonomické výsledky, ktoré spolu so zníženými úrokovými sadzbami poslali USD na historicky najnižšie ceny a pozornosť obchodníkov sa tým upriamila na komodity ako k výhodnejšej investičnej alternatíve.

Od septembra minulého roku úročenie dolára pokleslo z 5,25 % až na súčasných 2,25 %, keď sa posledného znižovania USD trh dočkal tento týždeň v utorok (18. marca). Vtedy členovia americkej komisie pre voľný trh (FOMC) odsúhlasili ďalší zosun úrokovej miery o 0,75 %. To však trhu nestačilo, keďže väčšina obchodníkov očakávalo zníženie až o jedno percento a pre ERU /USD takéto sklamanie znamenalo otočenie vývoja smerom na juh. Zo svojich pondelňajších maxím 1,59036 sa do včerajšieho dňa cena páru zosunula o viac ako o 5 figúr (na cenu 1,54).

Cena komodít sa tento týždeň začala prepadávať spolu s rastúcou cenou USD, čo sa prejavilo na znížení predchádzajúcich ziskov zlata o takmer 15 % (z pondelňajšieho topu 1 033,9 USD /uncu), ropy (-11,7 %) i medi (-14 %). Vzrast dolárovej hodnoty sa prirodzene odrazil i na cene plodín, ktoré už predtým zo svojich vrcholov o čosi poklesli dôsledkom vyberania ziskov „býčími“ obchodníkmi. Napríklad pšenica tak celkovo stratila zo svojich maxím (1 349,55 US centov /bušel, 27. februára) viac ako 27,5 %.

Čo nás čaká?

Pre nadchádzajúci vývoj cien komodít bude dozaista dôležité, ktorým smerom sa vydá EUR /USD. Hoci v prospech EUR jednoznačne vyznieva jeho vyššie úročenie, jeho viac ako 5 týždňový strmý rast voči USD (kedy sa pár EUR /USD takmer bez zaváhania vyšplhal z ceny 1,444 na pondelňajších 1,59), môže obchodníkov nabádať k prehĺbeniu doterajšej korekcie.

Odhliadnuc od vplyvu EUR /USD, sa obchodníci s plodinami stále viac môžu koncentrovať na odhady nadchádzajúcej produkcie, ktoré vo svojej správe 31. marca zverejní americký Úrad pre pôdohospodárstvo USDA. V súvislosti s doterajšími indíciami by sa v nadchádzajúcej sezóne mohla dočkať intenzívnejšieho pestovania predovšetkým pšenica a sója. Tie totiž svojim pestovateľom priniesli v ostatnej sezóne najvyššie zisky. V súvislosti so svetovou produkciou sa hovorí o navršovaní pestovateľských plôch v Rusku, Ukrajine, Austrálii i v samotnej Číne.

Meď, rovnako ako ostatné základné kovy, môže v blízkej budúcnosti trpieť spomínanými obavami o znižovaní sa dopytu zo strany slabnúcej US ekonomiky, k čomu sa pridávajú opatrenia čínskej vlády. Čína tento týždeň navŕšila povinné bankové rezervy o 0,5 %, čo sa cez zníženie finančných prostriedkov v ekonomike, môže odraziť v spomalení doterajšieho ekonomického rastu (9,8 % vo februári). Zámer Číny je jasný, znížiť mieru inflácie všemožnými dostupnými prostriedkami, i za cenu spomalenia ekonomickej expanzie a cieľ vlády, dostať mieru inflácie ku koncu roka na úroveň 4,8 %, môže mnohé naznačovať.

Podobnou „stigmou“ ako meď, je v súčasnosti poznačená i ropa (rizikom spomaľovania globálneho ekonomického rastu). Hoci doterajší vývoj cien ropy mal takmer úplne v rukách EUR /USD, trh má stále na pamäti možný pokles dopytu z dôvodu nižšej ekonomickej aktivity a v súčasnom období sa k tomu pridávajú obavy z konca vykurovacej sezóny, čo tiež z pravidla znamená pokles spotreby energií na severnej pologuli. V spojitosti s terajším medvedím tónom na trhu, tento faktor môže na ceny energií pôsobiť ako časovaná rozbuška a poslať hodnotu ropy ešte na nižšie úrovne. Pokles ropy by pritom pravdepodobne zasiahol i ceny vzácnych kovov, ktoré sú často krát obchodníkmi využívané ako zábezpeka proti rastúcej inflácii.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý

Súvisiace články

Aktuálne správy