Fundamenty pracovného trhu v USA poukazujú na návrat nezamestnanosti na úroveň 5%.

Celý tento týždeň doznieval v znamení utorkového zasadnutia FOMC, ktoré prinieslo zníženie sadzieb FOMC o 0,75% na aktuálnu úroveň 2,25%. Trhové očakávania boli na úrovni 1-1,25% znižovania sadzieb, preto sa tento krok dá považovať za mierne „jastrabí“ v porovnaní s trhovými očakávaniami.

O silných jastrabích prúdoch (za miernejšie znižovanie sadzieb) sa postavili i dvaja hlasujúci členovia (Fisher, Plosser), čo sa dá považovať za najväčšiu „vzburu“ proti aktuálnemu prezidentovi FEDu Bernankemu. FED tak vo svojom vyhlásení musel čiastkovo vyhovieť vzbúrencom a zakomponoval doteraz nepoužívaný výraz „sledovanie cenovej úrovne“ i do sprievodných komentárov.

Práve sledovanie inflačných rizík znamená, že FED bude pri svojich budúcich zasadaniach FOMC menej agresívny a sadzba by sa tak mohla zastaviť na úrovni 1,75%, čo FED využil i pri riešení krízy v roku 2001 kedy level 1,75% sa stal medzi stanicou na niekoľko mesiacov, pre pokračujúce znižovanie sadzieb na 1%.

Dovolíme si preto utorkové zníženie sadzieb pomenovať netradične ako „jastrabie“ , kvôli miernejšiemu zníženiu sadzieb ako predpokladal trh a zároveň vďaka jastrabiemu slovníku FOMC, čo sa stalo spúšťacím mechanizmom výraznej korekcie zelenej bankovky od svojich historických maxím (1,5905) voči EURU, k minimám na úrovni 1,54/1,5390, kde je silná supportná bariéra. Pri nej očakávame mierne zotavenie páru EUR/USD, ktorý by mohol najmä vďaka slabšej likvidity na trhu počas piatka a pondelka schladiť medvedí hlad po zimnom spánku a umožniť tak obchodníkom zmierniť straty z dlhých pozícii nad levelom 1,55, kde by sledoval ďalší vývoj ekonomických fundamentov z EU a US ekonomiky, akciových trhov a pohybov carry trades.

Včerajšie fundamenty opäť potvrdili, že US ekonomika je na tom aktuálne horšie ako EU ekonomika. Výsledky pracovného trhu z USA v podobe nových a pokračujúcich žiadostí o podporu potvrdzujú silné pnutie na US pracovnom trhu, ktoré by malo vyústiť do nárastu nezamestnanosti v najbližších mesiacoch. Nové žiadosti totiž stúpli na týždennej báze o 22 tis. na úroveň 378 tis., čo navŕšilo 4-týždňový priemer na level 365,250 tis. (najvyššiu hodnotu od októbra 2005). Pokračujúce žiadosti dosiahli ešte negatívnejšie výsledky (2,865 mil.),keď atakujú maximá z augusta 2004. Najväčším rizikom pracovného trhu je to, že pokračujúce žiadosti stúpajú už piaty týždeň po sebe, čo bolo naposledy v apríli 2003. Oba tieto údaje smerujú k návratu US nezamestnanosti na úroveň 5% počas marcových výsledkov pracovného trhu.

Prieskum philadelphského FEDu, ktorý má úzku korelácia s ISM (index nákupných manažérov) výrobného sektora skončil pre marec na úrovni -17,4, čo je pozitívnejší výsledok ako trhové očakávania (-18), ale je to piaty negatívny výsledok za sebou, čo nevytvára pozitívny výhľad pre US ekonomiku. Hlavne jeho dve základné zložky zamestnanosť, ktorá klesla a cenová zložka, ktorá prudko stúpla, najlepšie charakterizujú aktuálny stav US ekonomiky – slabý pracovný trh a vysoké inflačné tlaky.

Eurozóna poskytla výsledky PMI (index nákupných manažérov) z výrobného sektora a sektora služieb, ktoré pokračujú v miernom poklese z minulých mesiacov, naďalej však zostávajú v pozitívnych pásmach nad úrovňou 50. PMI výrobného sektora kleslo k levelu 52 (posledný 52,3), PMI sektora služieb 51,7 (posledný 52,3), oba tieto výsledky vlastne potvrdzujú, že ekonomický rast EU by mal klesnúť pre rok 2008, ale naďalej by si mal udržať tempo rastu na úrovni svojho potenciálu (1,3-1,8% Y/Y).

Prekvapujúce čísla zo zeleného ostrova včera podržali GBP, ktorá na páre GBP/USD si udržala pozície nad levelom 1,98, napriek silnému posilňovaniu zelenej bankovky na globálnom trhu.

Pokračujúce zlé čísla z USA hroziace „recesiou“, sa však stávajú na trhu „utópiou“. Tento týždeň nám ukázal, že obchodník na menovom trhu musí byť vždy o niekoľko krokov pred kýmkoľvek iným. USD nezačal svoju depreciáciu v čase, kedy sa začalo so znižovaním sadzieb, ale niekoľko mesiacov pred tým. USD nezačal svoju depreciáciu v čase pretavených problémov hypotekárneho trhu, ale niekoľko mesiacov pred tým. Tí, čo si túto prax na finančných trhoch už osvojili vedia, že v čase odkrytých kariet, v čase veľkých strát na akciových a iných trhoch, prichádza k „zmene“ na menovom trhu. Mierny odklon FEDu od jasného „holubičieho“ slovníka a výsledok? 400 bodová korekcia v priebehu dvoch dní. Obchodníci prestali očakávať, že by sa v tomto čase mohli dočkať dobrých makro čísiel a o to viac si budú vážiť „drobné“ úspechy US dát. Rovnako budú ďaleko citlivejší k dátam z EU, pričom každé zakopnutie budú ochotní trestať. Je jasné, že USD má ešte dlhú cestu k tomu, aby zmenilo svoj dlhodobý scenár, no v prípade prelomenia aktuálneho supportu na 1.5390 predpokladáme, že príde k zmene strednodobého výhľadu EUR/USD z jasne býčieho, na korekciu podporujúceho.

Dnešný vývoj na FX trhoch by mal byť ovplyvnený už sviatočnou atmosférou, ktorá vedie k nízkej likvidite, čo by malo napomôcť k stabilizácií EUR/USD v obchodnom pásme 1,5400/1,5470, kábel (GBP/USD) by sa mal udržať v obchodnom pásme 1,9810/1,9860.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy