Recesia v USA? Pravdepodobne sa jej nevyhneme. Iba ak na úkor pochovania amerického dolára ako svetovej meny a silnej inflácie.

Akciovým investorom na US trhoch sa postupne začínajú otvárať oči. A keď si začína postupne problém uvedomovať široká verejnosť, až vtedy dochádza k nevyspytateľným trhovým reakciám. Obavy a strach z ďalšieho smerovania akciového trhu prevalcovali minulý týždeň aj prísľuby viacnásobného znižovania sadzieb šéfom FEDu Bernankem, ktorý v záujme zachovania nominálneho ekonomického rastu USA pred miliónmi Američanov pochováva dolár ako svetovú menu. Index Dow Jones tak v obavách ohľadne nastávajúcej sezóny zverejňovania firemných výsledkov uzatváral v značnej strate -1,92%, Nasdaq Composite -1,95%, S&P500 -1,36%. Medzi najhoršie sektory sa zaradili opäť technológie -2,29%, energetický sektor -1,9% (ropa v obavách z recesie ako jedna z mála komodít korigovala) a sektor služieb -2,14%.

Mediálny konglomerát AT&T zaznamenal v piatok najprudší prepad od roku 2003, keď varoval pred znížením dopytu po ich produktoch v prebiehajúcom roku. Podobný scenár zasiahol poskytovateľa spotrebiteľských úverov American Express (AXP), ktorý očakáva taktiež veľmi náročný rok, keď sa problémy hypotekárneho trhu očividne prelievajú do ostatných segmentov úverového trhu, najmä prostredníctvom nárastu defaultov poberateľov úverov. Pred týmto scenárom sme varovali a zatiaľ nevidno nádej na skorý obrat. Prudký nárast cien komodít, energií, klesajúca cena domov a resetovanie hypotekárnych splátok na vyššie sadzby, to sú iba niektoré faktory, ktoré budú brzdiť rast spotrebiteľského dopytu v roku 2008. Poskočenie nezamestnanosti na dvojročné maximá na hladine 5% spolu s najslabším odhadom tvorby pracovných miest v decembri od augusta roka 2003 (+18tisíc) zdvíhajú varovný prst najmä nad maloobchodom. Obavy jednoznačne dokumentuje aj vývoj obchodovania s futures na úrokovú sadzbu FED Funds, ktoré po prvý krát vykázali nenulovú pravdepodobnosť znižovania sadzieb o 0,75%.

Trhovú stabilizáciu pritom neposkytlo ani ohlásenie odkúpenia problémového hypotekárneho ústavu Countrywide Financial bankou Bank of America. Akcionári Countrywide sa totiž nemajú z čoho veľmi tešiť. Po minuloročnom 79% prepade ich akcií totiž ponuka Bank of America nedosahuje ani aktuálnu trhovú cenu ich akcií. V piatok tak akcie Countrywide uzatvárali na najnižšej hodnote od marca 2000 a Bank od America v strate 3,4% na 4ročných minimách. Akciové trhy tak odignorovali veľmi hlasné slová prevažnej časti členov FEDu, keď okrem Plossera sa všetky vyjadrenia uberali smerom k znižovaniu úrokových sadzieb. Najmä Bernanke sa netradične jasne vyjadril, že je pripravený na ďalšie znižovania sadzieb v záujme zabránenia ekonomike skĺznuť do recesie. Na tej sa zhodujú už aj hlavné brokerské domy na Wall Stret a minulý týždeň sa k nim pridal aj najväčší obchodník s cennými papiermi a veľmi vplyvný hráč Godman Sachs. Ten očakáva v priebehu druhého a tretieho kvartálu roka 2008 kontrakciu ekonomiky o 1%. Snaha FEDu nie je prekvapivá, ale záchrana pred recesiou má čoraz menšie šance. Rekordne vysoké ceny ropy a hlavne projekcie nárastu cien už teraz rekordných cien poľnohospodárskych plodín totiž smerujú k vytvoreniu veľmi silných inflačných tlakov. A spotrebitelia znášajú skutočnú infláciu a nie FEDom mätúce ukazovatele inflácie očistené od vplyvu cien potravín a energií. Reálny rast sa tak v najbližšej dobe dostane do negatívneho pásma. Navyše projekcia znižovania sadzieb FEDom spolu so stále prepadávajúcim trhom akcií bude čoraz viac znižovať atraktivitu US trhov pre zahraničných investorov. Tomuto scenáru sa pravdepodobne nevyhnú ani americké dlhopisy, keďže pokračujúce znehodnocovanie americkej meny nebude dostatočne kompenzované úrokovými výnosmi. Minulosť je však minulosť a my musíme byť pripravený na to, čo nás čaká. A bude to veľmi náročný týždeň.

Hlavným bodom tohto týždňa sa stane plné rozbehnutie sezóny zverejňovania firemných výsledkov za štvrtý kvartál roku 2007. Bude to o to zaujímavejšie, že pôjde hlavne o finančné inštitúcie. V utorok to bude najväčšia americká banka Citigroup. Posledné odhady Goldman Sachs predpovedali straty tejto banky na prehodnocovaní cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh v rozsahu 18,6 mld. USD. Dnes ráno však spravodajská stanica CNBC zverejnila varovanie, že by mohlo ísť až o 24 miliárd. Tento výsledok by pravdepodobne napriek nedávno ohlásenej finančnej injekcii z Číny znamenal ortieľ smrti pre ich akcie. Bude veľmi záležať, koľko kapitálu ešte ostane v ich bilanciách naviazaných na vývoj cenných papierov hypotekárneho trhu. V stredu budú pokračovať zverejnenia US Bancorp, JP Morgan Chase, State Street Corp, vo štvrtok následne Washington Mutual, Merrill Lynch, Bank of New York, PNC Financial a Northern Trust. Technologický sektor prevedie skúškou odolnosti utorkové uverejnenie kvartálneho hospodárenia výrobcu čipov Intel a vo štvrtok gigant IBM. Najdôležitejšie budú projekcie firiem na najbližšie kvartály, čo bude rozhodujúce pre tohto týždňový trend. Do zajtrajších zverejnení je tak vhodné pre konzervatívnych obchodníkov ostať mimo trh. Volatilita môže byť vysoká, keď trhu budú dnes vládnuť najmä špekulácie ohľadne očakávaných výsledkov. A hlavne prudký výpredaj od začiatku roka vzbudzuje pravdepodobnosť možnej korekcie nahor. Celkový trhový trend však ostáva jednoznačne medvedí.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy