V Connecticute a v New Yorku sa vyšetrujú príčiny hypotekárnej krízy

Hartford 13. januára (TASR) – Justičné orgány v New Yorku a v Connecticute vyšetrujú, či veľké americké banky z Wall Street nezatajili základné informácie o vysoko rizikových hypotekárnych pôžičkách, ktoré zakomponovali do balíkov cenných papierov, keď ich predávali investorom.

V sobotu o tom informovala prokuratúra v Connecticute a správu dnes priniesol The New York Times.

Generálny prokurátor Connecticutu Richard Blumenthal povedal, že úvery boli poskytnuté osobám, ktoré nemohli mať nijaké dokumenty, aby sa dali overiť ich príjmy. To je však bežná požiadavka pri poskytovaní úverov. Výnimiek, že sa nekontrolovali príjmy žiadateľov, bolo tak veľa, že sa stali vlastne pravidlom, alebo naopak, kontrola príjmov sa stala výnimočnou.

Hypotekárne ústavy zamerané na poskytovanie pôžičiek nesolventným klientom predávali úvery svojich dlžníkov vo forme obligácií bankám na Wall Street, ktoré ich začleňovali do balíkov s menej rizikovými cennými papiermi a predávali ďalej.

Vyšetrovatelia chcú zistiť, či banky náležite objasnili investorom pri predaji vysoký stupeň rizikovosti týchto svojich produktov.

Blumenthal vyslovil názor, že investičné banky mohli používať veľmi nejasný slovník, keď hovorili s investormi, čím sa dal zahmliť skutočný obsah ich informácií.

Blumenthal dodal, že Connecticut spolupracuje s New Yorkom a do vyšetrovania sa prípadne môže zapojiť aj Komisia pre cenné papiera a Komisia pre burzový dohľad.

Prokurátor odmietol uviesť, o ktoré banky sa vyšetrovatelia zaujímajú. Dodal však, že v zornom poli jeho prokuratúry sa nachádza viac ako 30 subjektov. Ďalej poukázal na to, že tieto praktiky začlenenia biliónov dolárov do cenných papierov predaných investorov zasahujú "jadro čistoty a výkonnosti nášho finančného systému".

Konkrétne obvinenia voči manažérom finančných ústavov by mali byť vznesené v nasledujúcich týždňoch.

Informovala o tom agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy