Transpetrol opäť nevyplatí dividendy

BRATISLAVA – Prepravca ropy Transpetrol nevyplatí z minuloročného zisku dividendy. Naďalej totiž tomu bráni predbežné opatrenie súdu v spore o vlastníctvo časti akcií spoločnosti. ČTK to povedal hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara. Väčšinu akcií Transpetrolu kontroluje štát, menšinový 49-percentný balík vlastní holandská dcéra skrachovaného ruského koncernu Jukos, Yukos Finance.
„Personálne zmeny v predstavenstve a dozornej rade Transpetrolu boli vypustené z programu valného zhromaždenia,“ uviedol Zvara. Vlaňajší zisk podniku, ktorý podľa informácií zverejnených vo výročnej správe dosiahol 490,93 milióna korún, tak zostáva v podniku. Zo ziskov Transpetrolu za predošlé roky ostáva vyplatiť na dividendách ďalších 800 miliónov Sk.

Práva menšinového akcionára Yukos Finance zastupoval na valnom zhromaždení Sergej Šmelkov, ktorého do manažmentu spoločnosti dosadil konkurzný správca ruského Jukosu Eduard Rebgun. „Zástupcovia holandského vedenia nemali právoplatné poverovacie listiny, keďže na nich chýbali originálne podpisy,“ vysvetlil Zvara.

Odvolaný holandský manažment rozhodnutie Rebguna o výmene vedenia Yukos Finace napadol na súde a tvrdil, že konkurzné konanie v Rusku bolo zmanipulované. V súčasnosti preto nie je jasné, kto má oprávnenie zastupovať holandskú dcéru Jukosu. Verdikt holandského súdu vo veci by mal padnúť koncom októbra, konečné rozhodnutie však ešte môžu oddialiť prípadné odvolania.

Vyplácanie dividend zo zisku Transpetrolu pozastavil slovenský súd v roku 2004 pre spory medzi ministerstvom hospodárstva a slovenskými firmami okolo spoločnosti C.S.I. – CD o vlastníctvo 34 percent akcií Transpetrolu. Ministerstvo už uspelo v niektorých prípadoch na Najvyššom súde, rozhodnutie o zablokovaní dividend však stále platí.

Tržby Transpetrolu z prepravy ropy stúpli v minulom roku o 2,29 percenta na 1,61 miliardy korún. Spoločnosť vlani zvýšila objem prepravenej ropy o 4,53 percenta na 11,15 milióna ton, čo bolo najviac od roku 1999. Najväčším odberateľom ropy ostala bratislavská rafinéria Slovnaft, ktorej Transpetrol dodal v minulom roku 5,66 milióna ton ropy, teda o 1,63 percenta viac ako v roku 2005.

Slovensko predalo 49 percent akcií Transpetrolu ešte v roku 2002 ruskému Jukosu, ktorý ich neskôr previedol na svoju holandskú dcérsku firmu. Do konca apríla mala slovenská vláda možnosť využiť právo veta pri prevode tohto balíka na inú spoločnosť. Kabinet sa snažil o spätné odkúpenie menšinového podielu vo firme, získať sa mu ho však nepodarilo. Rovnako v minulosti dopadli aj ďalší záujemcovia o balík akcií Transpetrolu.

Súvisiace články

Aktuálne správy