MMF odhaduje, že svetová ekonomika dosiahne tento rok prírastok 5,2 %

Washington 26. júla (TASR) – Ekonomický vývoj sveta charakterizoval v 1. polroku tohto roka rýchly hospodársky vzostup Číny a globálny finančný rast. Uviedol to v aktualizovanom Celkovom hospodárskom prehľade (Global Economic Outlook) Medzinárodný menový fond (MMF).

Podľa jeho analýz dosiahne svetová ekonomika v tomto roku prírastok 5,2 % a rovnaký výsledok sa očakáva aj na budúci rok. MMF upravil svoju tohtoročnú aprílovú prognózu rastu svetovej ekonomiky zo 4,9 % o 0,3 %.

Svetová ekonomika ako celok dosiahne tento silný prírastok napriek tomu, že konjunktúra v USA zaznamená určité zoslabenie. Americký výpadok však nahradí Čína, ktorej hrubý domáci produkt (HDP) v roku 2007 vzrastie asi o 11,2 % a podľa MMF na rok by mal byť jej vzostup 10,5-%.

S Čínou sa motorom svetovej ekonomiky stali aj India a Rusko. Tieto krajiny zabezpečia v tomto roku polovicu prírastku svetovej produkcie.

Americká ekonomika by mala v roku 2007 vzrásť o 2 % a na budúci rok sa očakáva rast 2,8 %. Zástupca riaditeľa oddelenia analýz MMF Charles Collyns pri predstavovaní správy verejnosti dodal, že presnejšia analýza hospodárskeho vývoja v USA sa bude dať urobiť v piatok potom, čo Washington uverejní správu o vývoji americkej ekonomiky v 2. štvrťroku.

MMF konštatoval, že krajiny s eurom a Japonsko sa rozvíjajú nadpriemerne. Objavili sa aj priaznivé signály, že domáca spotreba hrá významnejšiu úlohu v ich hospodárskom vzostupe.

Inflácia vo svete napriek silnému hospodárskemu rastu zostáva celkovo dobre pod kontrolou, hoci v rastúcich a rozvíjajúcich sa krajinách dochádza k inflačným tlakom najmä v súvislosti so vzostupom cien energií a potravín. Ak sa trend nezmení, centrálne banky budú musieť zvýšiť úrokové sadzby.

Nebezpečenstvo pre svetovú ekonomiku predstavujú rastúce ceny ropy. Väčšie ohrozenie finančných trhov prináša zníženie kvality veriteľov v niektorých oblastiach a zosilňovanie výkyvov na tomto trhu.

Informovala o tom agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy