Oravec: Zhoršenie ekonomickej slobody v SR môže odrážať stagnáciu v reformách

Bratislava 12. februára (TASR) – Umiestnenie Slovenska v rebríčku ekonomickej slobody krajín na 40. mieste spomedzi 157 hodnotených krajín so skóre 68,4 % znamená, že je hodnotené ako relatívne slobodné. Počas dnešnej prezentácie výsledkov najnovšej štúdie Index ekonomickej slobody, ktorú každoročne vypracúva americká organizácia The Heritage Foundation v spolupráci s redakciou denníka The Wall Street Journal, to pre TASR uviedol prezident Nadácie F. A. Hayeka Ján Oravec.

"Na druhej strane si treba uvedomiť, že oproti predchádzajúcemu roku sa to umiestnenie mierne zhoršilo, čo môže odrážať stagnáciu v niektorých reformách, ktoré boli v minulosti rozbehnuté," uviedol Oravec. V roku 2006 sa SR umiestnila na 34. mieste, medziročne tak klesla o 6 miest. Čiastočne však za to môže aj zmena metodiky hodnotenia. Na to, aby sa Slovenské umiestnenie mohlo zlepšovať, je podľa Oravca potrebné v rozbehnutých reformách pokračovať. "Ak v nich pokračovať nebudeme, tak v tom rebríčku budeme zostupovať stále nižšie," upozornil prezident nadácie, ktorá je slovenským partnerom prezentovanej štúdie o ekonomickej slobode.

V rámci európskeho regiónu sa zo 41 krajín Slovensko umiestnilo na 21. mieste. Tento výsledok je priemerný, zdôraznil Oravec, súhrne sa Slovensko umiestnilo iba ako priemerná európska krajina. "Nie je tak pravdou to, čo mnohí kritici hovoria o predchádzajúcich rokoch, že Slovensko sa stalo nejakým neoliberálnym extrémom," konštatoval.

Najlepšie bola SR hodnotená, pokračoval Oravec, práve v tej oblasti, v ktorej sa v minulosti urobili najväčšie zmeny. "Teda v daňovom systéme, kde sa zaviedla rovná daň. Z hľadiska hodnotenia toho, koľko sa na Slovensku prerozdeľuje cez verejné rozpočty, sme dopadli výborne," spresnil prezident Nadácie F. A. Hayeka s tým, že v rámci Európy sa SR v tejto oblasti umiestnila na 3. mieste.

Na druhej strane však existujú oblasti, v ktorých je Slovensko hodnotené pomerne negatívne. "Jednou z oblastí, kde je problém, je stále podnikateľské prostredie," upozornil Oravec. Dôvodom je podľa neho skutočnosť, že v SR ešte stále existujú administratívne bariéry na začatie podnikania, ako aj jeho vykonávanie či ukončenie. Ďalším problematickým miestom, na ktoré štúdia o ekonomickej slobode ukázala, je trh práce. "Napriek tomu, čo sa dnes hovorí, že trh práce na Slovensku je najliberálnejší na svete, index ukázal, že sú to absolútne nezmysly," upozornil prezident Nadácie F. A. Hayeka. Slovenský trh práce je totiž iba priemerne flexibilný v porovnaní s inými európskymi krajinami. "Nie je pravda, že by to bol extrém. Naopak, v tejto oblasti máme veľa čo zlepšovať a odstraňovať reštrikcie, ktoré tam sú, a nie zavádzať nové reštrikcie, ako je to navrhnuté v novom Zákonníku práce," uzavrel Oravec.

UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukové záznamy.

Súvisiace články

Aktuálne správy