Slovenská ekonomika je štyridsiata najslobodnejšia

BRATISLAVA – Slovensko je podľa aktuálnych výsledkov prieskumu americkej organizácie The Heritage Foundation a denníka The Wall Street Journal štyridsiatou ekonomicky najslobodnejšou krajinou sveta.

Ako ďalej informovala Nadácia F. A. Hayeka, ktorá je slovenským partnerom projektu, index ekonomickej slobody na Slovensku dosiahol 68 %, čím sa v rebríčku 157 krajín zaradilo do priemeru medzi európskymi ekonomikami.
„Slovensko bolo v publikácii ocenené za vysokú úroveň slobody podnikania, investovania a obchodovania. Naopak, kritizovaná bola krajina najmä v oblasti súdnictva a slabej vymožiteľnosti práva. Nízke hodnotenie si Slovensko odnieslo aj za ešte stále vysokú úroveň korupcie,“ uvádza sa v správe Nadácie F. A. Hayeka. V porovnaní s krajinami strednej Európy sa však pred Slovenskom umiestnila iba Česká republika, a to na 31. priečke.

Podľa výsledkov prieskumu dosahuje v roku 2007 najväčšiu úroveň ekonomickej slobody Hongkong, nasledovaný Singapúrom, Austráliou a na štvrtej priečke skončili Spojené štáty americké. Z európskych ekonomík najlepšie v hodnotení obstála Veľká Británia, ktorá sa umiestnila na 6. priečke, hneď za ňou nasledovali Írsko, Luxembursko a Švajčiarsko. Najväčšia európska ekonomika, Nemecko, skončila na 19. mieste. V rebríčku ekonomickej slobody z európskych štátov za Slovenskom skončili napríklad Maďarsko, Francúzsko, Slovinsko, Bulharsko či Poľsko. Najhoršie hodnotenými štátmi z pohľadu úrovne ekonomickej slobody boli Severná Kórea, Kuba a Líbya.

Pri tvorbe indexu ekonomickej slobody zohráva úlohu desať hodnotených oblastí, ktoré majú rôzne váhu. Sú medzi nimi obchodná politika, daňové a odvodové zaťaženie, zásahy vlády do ekonomiky, menová stabilita či tok kapitálu a zahraničné investície. Do hodnotenia vstupuje aj úroveň bankového a finančného sektora, mzdy a ceny, vlastnícke práva, regulácie a čierna ekonomika.

Súvisiace články

Aktuálne správy