Poistný trh na Slovensku sa spomaľuje

Rast poistného trhu sa spomalil. Po tom, ako v posledných rokoch neživotné poistenie vykazuje len slabú mieru rastu, spomaľovať sa začalo aj životné poistenie. „V minulom roku bol rast životného poistenia najnižší od roku 1996,“ povedal ...

BRATISLAVA – Rast poistného trhu sa spomalil. Po tom, ako v posledných rokoch neživotné poistenie vykazuje len slabú mieru rastu, spomaľovať sa začalo aj životné poistenie. „V minulom roku bol rast životného poistenia najnižší od roku 1996,“ povedal prezident Slovenskej asociácie poisťovní Tibor Bôrik.

V minulom roku predpis poistného v životnom poistení stúpol o 22 percent, ale v predošlých rokoch to bývalo viac ako 30 percent. „Životné poistenie nesplnilo očakávania,“ povedal Bôrik. Spomalenie rastu dokazujú aj čísla z prvého kvartálu tohto roka. Podľa Bôrika je to spôsobené viacerými skutočnosťami, medzi inými aj kúpyschopnosťou obyvateľstva a vplyvmi krachu nebankových subjektov, ktoré zneistili ľudí pri investovaní.

Spomalenie rastu súvisí aj s tým, že trh sa stáva nasýtenejší a veľa ľudí už poistku má. Na druhej strane však v poistení za obyvateľmi štátov Visegrádskej štvorky zaostávame, čiže priestor na ďalší rast tu ešte existuje.

Podľa predstaviteľov asociácie oživenie trhu by mohlo priniesť daňové zvýhodnenie životného poistenia, ktoré je bežné vo väčšine európskych štátoch. Skutočnosť, aby si klienti komerčných poisťovní mohli od daňového základu odpočítať platby na sporivé poistenia, sa však stretlo s odporom hlavne zo strany ministerstva práce.

Rozvoj neživotného poistenia je podľa Bôrika poháňaný hlavne zvyšovaním cien povinného poistenia áut. Po odpočítaní tohto vplyvu je rast minimálny, nekopíruje ani mieru inflácie, čo je neštandardný jav v poisťovníctve. Naopak, v niektorých poisteniach dokonca ceny minulý rok klesali, napríklad v havarijnom. Spoločnosti tak chceli získať čo najviac klientov ešte pred rušením monopolu Slovenskej poisťovne na zákonné poistenie áut. Havarijné poistenie bolo pritom jedno z mála, kde sa minulý rok zvyšoval objem predpísaného poistného, keďže rástol predaj áut.

Viceprezident asociácie Imrich Fekete povedal, že podľa poslednýc…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy