V DSS-kách sa začali už prepriahať kone

Finančnej skupine ING Group, ktorá na slovenskom trhu pôsobí okrem iného aj v druhom pilieri dôchodkového systému prostredníctvom svojej akciovej spoločnosti ING dôchodková správcovská spoločnosť, sa minulý mesiac podarilo získať významný 34-percentný vplyv aj v dôchodkovej správcovskej spoločnosti Sympatia-Pohoda, d. s. s., a. s.

Zo slovenského trhu odchádzajúca nadnárodná nemecko-izraelská holdingová spoločnosť TBIH Financial Services Group N.V. už v júni tohto roku predala 100 percent akcií VSP Tatry (spravujúcu na Slovensku najväčšiu doplnkovú dôchodkovú poisťovňu Tatry-Sympatia) skupine ING Group a minulý mesiac jej predala aj Vzájomnú životnú poisťovňu Sympatia. Vzájomná životná poisťovňa Tatry-Sympatia vlastní 34 percent dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) Sympatia-Pohoda. HN tieto informácie potvrdilo nielen vedenie DSS Sympatia-Pohoda, ale aj člen Predstavenstva Vzájomnej životnej poisťovne Sympatia Marek Guranič. Týmto obchodom sa v týchto dňoch už zaoberá aj Úrad pre finančný trh.

ING sa tak cez kúpu Vzájomnej životnej poisťovne Sympatia dostala k 34-percentnému podielu v DSS Sympatia-Pohoda. Aký má zámer v tejto DSS, keď okrem svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti ING DSS bude teraz kontrolovať už aj DSS Sympatia-Pohoda?

Podľa hovorkyne ING na Slovensku Jany Burdovej dohoda medzi finančnými skupinami ING a TBIH sa vzťahovala aj na kúpu Vzájomnej životnej poisťovne Sympatia, ktorá je akcionárom v DSS Sympatia-Pohoda. Ako včera pre HN uviedla, už v marci pri hodnotení výsledkov spoločnosti prezentovala ING svoj cieľ zdvojnásobiť spoločnosť na Slovensku v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. „V oblasti dôchodkov to znamená získať adekvátny podiel na trhu nielen v treťom pilieri, ale aj v pilieri druhom,“ uviedla Burdová.

TBIH Financial Services Group N.V.

Nadnárodná nemecko-izraelská holdingová spoločnosť TBIH Financial Services Group N.V. bola založená v roku 1998 v Amsterdame. Je ovládaná:

– izraelskou firmou Kardan Group (56,7 percenta),

– angloamerickou spoločnosťou MidOcean Partners (24,65 percenta) a

– fondom Englefield Capital (17,16 percenta).

Spoločnosť sa orientuje najmä na strednodobé investície v postkomunistických európskych krajinách.

Na Slovensku pôsobí od roku 2000. Do začiatku júna tohto roku vlastnila 100 percent akcií VSP Tatry, a. s. (základné imanie 300 miliónov Sk), ktoré odpredala za 35 miliónov eur (1,35 miliardy Sk) holandskej nadnárodnej spoločnosti ING Group.

Význam tejto transakcie spočíva v tom, že spoločnosť VSP Tatry je zmluvným správcom Prvej doplnkovej dôchodkovej poisťovne Tatry-Sympatia, ktorá je najväčšou doplnkovou dôchodkovou poisťovňou na Slovensku. Má na trhu s doplnkovým dôchodkovým poistením 44-percentný podiel, vyše 300-tisíc klientov a spravuje aktíva vo výške sedem miliárd korún.

TBIH touto transakciou získala o 15 miliónov USD viac, než zaplatila za kúpu akcií VSP Tatry pred piatimi rokmi.

TBIH ďalej vlastnila 100 percent akcií Vzájomnej životnej poisťovne Sympatia so základným imaním 300 miliónov Sk, ktoré minulý mesiac predala ING Group, respektíve niektorej spoločnosti patriacej do jej finančnej skupiny.

ING Group sa tak touto transakciou stala nepriamym akcionárom dôchodkovej správcovskej spoločnosti Sympatia-Pohoda, v ktorej má Vzájomná životná poisťovňa Sympatia 34-percentný akcionársky podiel.

ING Group

Finančná skupina ING Gro…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy