Americké akciové trhy sú v euforickej nálade. Inflácia v USA spomalila viac, ako sa očakávalo.

, oPeniazoch.sk/TASR Foto: pexels.com/Karolina Grabowska

Americké akciové trhy po zverejnení údajov o inflácii v USA zaznamenali najväčšiu rely od roku 2020. Odrazili sa tak od tohtotýždňového dna aj napriek obavám v súvislosti s vývojom na kryptomenách a americkými voľbami.

Kľúčovým bodom včerajšieho makroekonomického kalendára bolo zverejnenie výsledkov americkej inflácie za október 2022. Miera inflácie v Spojených štátoch v októbri štvrtýkrát po sebe klesla. Prekvapivo sa znížila až na 7,7 % zo septembrových 8,2 %, pričom trh očakával 7,9 %. Vo svojej správe to uviedlo americké ministerstvo práce.

Takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezohľadňuje volatilné ceny potravín a energií, bola tiež slabšia, ako sa predpokladalo. Medziročne sa spomalila na 6,3 % zo septembrových 6,6 %.

Graf: Vývoj miery inflácie v USA za posledných 12 mesiacov

Zdroj: tradingeconomics.com

Pomerne prekvapivé údaje poskytli akciovým trhom potrebnú vzpruhu a úľavu, aj napriek obavám investorov o kryptomeny a neistotu v súvislosti so súbojom o kontrolu v Senáte v prebiehajúcich „midterms“ voľbách v USA.

Všetky tri hlavné akciové indexy zaznamenali najprudší jednodňový percentuálny nárast od roku 2020. Index S&P 500 si pripísal 5,5 %, Nasdaq vzrástol o 7,7 % a Dow Jones Industrial Average získal 3,7 %, čím sa dostal na úroveň 12-týždňového maxima.

Graf: Vývoj indexu Dow Jones Industrial Average za posledných 6 mesiacov

 

Zdroj: tradingeconomics.com

Portfóliový manažér spoločnosti Infrastructure Capital Advisors Jay Hatfield, ktorého citoval The Wall Street Journal, verí, že akciové a dlhopisové trhy našli dno a môžu sa odraziť od svojich miním. Dodal tiež, že verí, že inflácia sa v budúcom roku ešte viac zníži, najmä ak sa ceny energií budú naďalej obchodovať nižšie, ako tomu bolo v prvom štvrťroku 2022.

Nádej v miernejšie zvyšovanie sadzieb Fed-u

Trhom pomáha očakávanie, že by americká centrálna banka pre miernejšiu infláciu na budúci mesiac mohla spomaliť tempo zvyšovania úrokových sadzieb. Fed agresívne zvyšuje sadzby v boji proti inflácii v nádeji, že vyššie náklady na úvery obmedzia prijímanie zamestnancov, výdavky a investície. Fed minulý týždeň zvýšil svoju referenčnú sadzbu o 0,75 percentuálneho bodu na úroveň 3,75 % – 4 %.

Aktuálne sa tak všetky oči upierajú na decembrové zasadnutie Fed-u. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, v súčasnosti očakávajú zvýšenie sadzby o pol percentuálneho bodu po štyroch po sebe nasledujúcich nárastoch o 75 bázických bodov. Všetko však bude závisieť od ekonomických údajov. Pred decembrovým zasadnutím prídu totiž na trh ešte výsledky z trhu práce a ďalšie dáta o inflácii, ktorá aj napriek zmierneniu z minulého mesiaca ostáva stále veľmi vysoká.

Z výrazných poklesov v tomto týždni sa zotavujú aj kryptomeny, ktoré zaznamenali masívne straty v súvislosti s vývojom situácie krachujúcej burzy FTX. Všeobecný pozitívny sentiment sa teda preniesol aj do tohto sektora. Bitcoin sa dostal späť nad úroveň 17 500 amerických dolárov a Ethereum nad 1 300 dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy