Rozpracované predaje domov v USA sa v septembri prepadli o viac než desatinu

Počet Američanov, ktorí podpísali kontrakt na kúpu domu, pokračoval v septembri v poklese, štvrtý mesiac po sebe, pričom tempo poklesu vysoko prekonalo očakávania. Poukázali na to koncom týždňa zverejnené údaje Asociácie realitných maklérov (NAR). Informoval o tom server RTTNews.
Ako oznámila asociácia, jej index rozpracovaných predajov domov v USA klesol v septembri o 10,2 % na 79,5 bodu. V auguste zaznamenal pokles 1,9 % na 88,5 bodu, čo predstavuje revíziu mierne smerom nahor. Pôvodne NAR udávala za august pokles indexu o 2 %.
Vývoj za september bol omnoho horší, než sa čakalo. Ekonómovia predpokladali, že index rozpracovaných predajov domov klesne o 5 %. Najnovšie údaje tak naznačujú podstatne horší vývoj predaja v nasledujúcom období. Medzi podpísaním kontraktu a dokončením predaja totiž ubehnú štyri, prípadne šesť týždňov.
„Pretrvávajúca vysoká inflácia výrazne poškodila trh s nehnuteľnosťami,“ uviedol hlavný ekonóm NAR Lawrence Yun. Ako dodal, americká centrálna banka v dôsledku inflácie drasticky zvýšila úrokové sadzby, čo sa odrazilo na výraznom oslabení aktivity na trhu. Podľa Yuna sa kúpna sila záujemcov o nehnuteľnosti zvýši až potom, ako sa infláciu podarí dostať pod kontrolu a úrokové sadzby hypoték sa zmiernia.
Rozpracované predaje domov klesli vo všetkých štyroch sledovaných regiónoch v USA, dodala NAR. Najhoršie sa vyvíjala situácia na Severovýchode, kde index klesol až o 16,2 %. O viac než 10 % klesli rozpracované predaje aj v regióne Západ, a to o 11,7 %. Na Stredozápade zaznamenali pokles o 8,8 % a v oblasti Juh o 8,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy