iPhone s USB-C konektorom? Apple sa novej európskej legislatíve podriadi.

, oPeniazoch Foto: pixabay.com/pixabay.com/Tomek

Otázkou však zostáva, či nová európska smernica dotlačí technologického giganta do zmeny svojho nabíjacieho rozhrania v globálnej mierke.

Pravidlá platia pre všetkých. Jeden z najväčších globálnych výrobcov mobilných zariadení potvrdil, že sa podriadi novej európskej legislatíve, ktorej cieľom je zjednotiť nabíjacie káble pre všetky tieto zariadenia. Podľa novej smernice, ktorú začiatkom októbra schválil Európsky parlament, budú totiž od jesene 2024 musieť výrobcovia telefónov, tabletov a ďalších mobilných zariadení používať výhradne nabíjacie káble typu USB-C. Pre laptopy táto povinnosť v Európskej únii bude platiť od konca roka 2026.

Prečítajte si tiež: Nepredstaviteľné sa stane skutočnosťou: Nabíjacie káble pre mobily a iné zariadenia sa v EÚ zjednotia

"Samozrejme, že sa budeme musieť podriadiť," cituje denník The Wall Street Journal senior viceprezidenta Apple pre celosvetový marketing Grega Joswiaka. Podľa denníka je pritom iniciatíva Európskej únie vnímaná ako súčasť opatrení, ktorými sa snaží oslabiť moc veľkých technologických spoločností. Nie všade sa tak iniciatíva jednotných nabíjacích káblov stretla s pochopením. Samotný Apple sa proti nemu postavil a tvrdil, že to poškodí inovácie.

Bude zmena v Apple globálna?

Otázkou však zostáva, či nová európska smernica dotlačí technologického giganta do zmeny svojho nabíjacieho rozhrania v globálnej mierke. Hoci sa nová legislatíva týka iba zariadení predávaných v 27 členských štátoch Európskej únie, má potenciál ovplyvniť vývoj na celom svete. Výrobcovia sa totiž kvôli efektivite často snažia mať spoločné diely na všetkých trhoch.

Ako však dodáva The Wall Street Journal, Joswiak na otázku, či bude zmena v nabíjacích systémoch na mobilných zariadeniach globálna, nechcel odpovedať.

Súvisiace články

Aktuálne správy