Nepredstaviteľné sa stane skutočnosťou: Nabíjacie káble pre mobily a iné zariadenia sa v EÚ zjednotia

, ČTK Foto: pexels.com/Steve Johnson

Podľa predstaviteľov Európskej únie norma nielen zjednoduší životy obyvateľom a ušetrí im peniaze, ale tiež zredukuje množstvo elektronického odpadu. Eurokomisárka Margrethe Vestagerová ju na pôde Európskeho parlamentu spájala s úsporou až 1000 ton "e-odpadu" ročne.

Európsky parlament urobil jeden z posledných krokov na ceste EÚ k zavedeniu jednotného nabíjacieho riešenia pre chytré telefóny, tablety a ďalšie prenosné zariadenia. Europoslanci podľa očakávania schválili finálnu verziu smernice, podľa ktorej budú musieť výrobcovia od jesene 2024 používať výlučne káble a zdierky typu USB-C. Návrh sa týka aj laptopov, na ktoré sa však zjednotenie nabíjačiek začne vzťahovať až na konci roka 2026.

Veľký deň pre životné prostredie

"Dnes je veľký deň. Pre spotrebiteľov a tiež veľký deň pre naše životné prostredie," vyhlásil maltský europoslanec Alex Saliba, ktorý sa ako spravodajca EP podieľal na formovaní konečného znenia normy. Pri svojom dopoludňajšom vystúpení so slovami "toto je minulosť" zdvihol nad rečnícky pultík klbko káblov a adaptérov, načo dodal "toto je súčasnosť" a ukázal jedinú nabíjačku. Krátko po poludní potom parlament príslušný návrh odhlasoval pomerom 602 hlasov ku 13.

Podľa únijných predstaviteľov norma nielen zjednoduší životy obyvateľom a ušetrí im peniaze, ale tiež zredukuje množstvo elektronického odpadu. Eurokomisárka Margrethe Vestagerová ju na pôde EP spájala s úsporou až 1000 ton "e-odpadu" ročne.

Hlavná hviezda: USB-C

Európska komisia návrh predložila vlani v septembri a iniciatíva pomerne rýchlo získala podporu europoslancov aj členských štátov únie. Počas tohtoročných rokovaní o konečnej podobe bol záber smernice rozšírený, a spotrebiteľom by tak mal kábel s koncovkou USB-C v budúcnosti stačiť na nabíjanie mobilov, tabletov, čítačiek, digitálnych fotoaparátov, bezdrôtových slúchadiel, myší a reproduktorov alebo ovládačov k herným konzolám. Na tieto produkty sa opatrenie začne vzťahovať 24 mesiacov po nadobudnutí účinnosti, pri laptopoch majú výrobcovia 40 mesiacov na to, aby sa prispôsobili.

Dotiahnutie legislatívneho procesu do konca pri rozprave vítali zástupcovia všetkých politických skupín Európskeho parlamentu. Niektorí zdôrazňovali, že spotrebitelia sa vďaka prijatej regulácii tiež budú môcť rozhodnúť, či si nové prenosné zariadenie kúpia s novou nabíjačkou, alebo bez nej. Tiež však zaznievala kritika na adresu Európskej komisie, že cesta k zjednoteniu nabíjačiek trvala príliš dlho. Komisia v uplynulých rokoch o téme rokovala s výrobcami, pričom proti vystupovala najmä spoločnosť Apple, ktorá dlhodobo používa vlastný systém konektorov.

Dekáda tlaku na komisiu

"Už vyše desať rokov sa snažíme z pôdy Európskeho parlamentu dotlačiť komisiu k tomu, aby začala konať… ale až donedávna bola komisia neaktívna," povedala česká europoslankyňa Katarína Konečná, ktorá pri príprave opatrení plnila úlohu tieňovej spravodajkyne. Prijatá smernica podľa nej mohla zahŕňať aj ďalšie typy zariadení, označila ju však za dôležitý krok na zmiernenie problému, s ktorým "sa stretávame všetci".

O tom, že EP roky volal po zásahu únijnej exekutívy, hovorila na pléne tiež ďalšia česká europoslankyňa Dita Charanzová. Aktuálny vývoj podobne ako ostatní rečníci vítala, zdôraznila však, že predpisy únie bude potrebné prispôsobovať technologickému vývoju. "USB-C je dnes najefektívnejším variantom nabíjačky, ale zajtra môže prísť USB-D alebo nový bezdrôtový štandard," uviedla. V tejto súvislosti nová smernica dáva priestor EK na úpravu pravidiel prostredníctvom takzvaných delegovaných aktov.

Neuniknú ani notebooky

Český europoslanec Jiří Pospíšil vo vyjadrení zaslanom ČTK vyzdvihol zahrnutie notebookov, ktoré je podľa neho výsledkom tlaku europoslancov vo vyjednávaní s členskými krajinami. "Keď si ich spotrebitelia budú môcť nabíjať rovnakou nabíjačkou ako napríklad mobil, výrazne im to uľahčí život," uviedol.

Súvisiace články

Aktuálne správy