Zvažujete podnikať, ale bojíte sa byrokracie? Založiť živnosť či firmu môže byť jednoduchšie, ako ste si mysleli.

, Advertoriál Foto: getty images

Podnikanie môže byť ideálnym spôsobom, ako si naplniť svoje sny. Mnohých ľudí však od rozhodnutia o štarte podnikania odrádza najmä byrokracia, ktorá je s tým spojená. Pochovať nádejný biznisplán už v zárodku kvôli strachu z papierovačiek však určite nie je namieste, keďže založiť živnosť či firmu nemusí byť vôbec komplikované.

Začiatok podnikania je zložité životné rozhodnutie. Podnikanie na jednej strane prináša veľa pozitív ako flexibilita v pracovnom čase, nové príležitosti, častokrát aj neporovnateľné príjmy v porovnaní s klasickým zamestnaním. Na druhej strane však podnikanie znamená aj dennodenné brodenie sa byrokraciou a administratívou. Už založenie živnosti či spoločnosti s ručením obmedzeným alebo zháňanie prostriedkov na štart podnikania môže niekoho od realizácie biznis plánu odradiť. V tomto článku vám však ukážeme, že naštartovať podnikanie sa teraz dá aj jednoducho a bez stresov.

Najjednoduchšia možnosť: živnosť

Azda najjednoduchším spôsobom, ako začať podnikanie je založenie živnosti. Najmä v začiatkoch môže byť výhodou oslobodenie od platby odvodov do Sociálnej poisťovne. Podľa aktuálnej legislatívy totiž sociálne odvody živnostník, ktorý si podal odklad daňového priznania, začne platiť až od 1. októbra nasledujúceho po roku, kedy presiahol príjem vo výške 12-násobku minimálneho mesačného vymeriavacieho základu. Pre rok 2022 je to suma na úrovni necelých 7 300 eur. V ideálnom prípade a predpoklade, že túto sumu prímov v prvom roku podnikania prekročíte, tak nebudete musieť platiť odvody Sociálnej poisťovni až viac ako 20 mesiacov od začiatku podnikania. 

Podmienky a byrokracia

Samozrejme, aj na založenie živnosti potrebujete splniť určité podmienky a dodržať stanovené postupy. Je potrebné zvoliť voľnú, remeselnú, či viazanú živnosť, navštíviť príslušný okresný úrad, či celú administratívu absolvovať cez web slovensko.sk. Viac informácií o tejto problematike nájdete na tejto stránke.

Zvažovať pri štarte podnikania ale môžete aj založenie spoločnosti s ručením obmedzeným (s.r.o.). V tomto prípade už, na rozdiel od živnosti, ide o právnickú osobu. Pri jej založení je potrebné vybrať obchodné meno, zvoliť predmet podnikania, určiť sídlo, konateľov, spoločníkov, výšku a správcu vkladu, vypracovať dokumenty spoločnosti ale aj získať živnostenské oprávnenie a splniť ďalšie povinnosti. Celý tento proces vyvrcholí zápisom spoločnosti do obchodného registra. Viac podrobností o zakladaní s.r.o. nájdete na tejto stránke

Ide to aj jednoducho

Tortúram s byrokraciou a administratívou pri zakladaní živnosti alebo s.r.o. sa však viete aj jednoducho vyhnúť. Pomocnú ruku v tomto prípade podáva tradičný partner podnikateľov na slovenskom trhu, Tatra banka. Prostredníctvom jej partnerskej siete odborníkov to totiž zvládnete aj jednoducho z domu z pohodlia gauča na „pár klikov“ a za minimálne náklady už od 1 eura. Odborníci vám navyše vedia pomôcť aj so samotným podnikateľským nápadom. 

O tom, ako jednoducho je možné dopracovať sa k vlastnému podnikaniu, sa môžete presvedčiť sami na tejto stránke.

Financie na štart podnikania

Veľmi dôležitým faktorom pri štarte podnikania je určite aj finančné plánovanie. Pri zakladaní živnosti alebo s.r.o. by ste mali počítať s počiatočnými nákladmi a návratnosťou vložených financií. V niektorých prípadoch viete dokonca pri štarte podnikania využiť aj pomoc od štátu. Príspevok od štátu môžu získať napríklad živnostníci, ktorí aspoň tri mesiace pred založením živnosti boli evidovaní na úrade práce. Výška príspevku môže dosahovať od necelých 4 000 eur v Bratislave až po vyše 6 300 eur v regiónoch s najvyššou nezamestnanosťou. Viac informácií nájdete na tomto webe

Výhodné podmienky pre začiatok podnikania si však viete zabezpečiť aj zodpovedným výberom spoľahlivého partnera na strane bankového sektora. Aj tu totiž môžete získať dôležité benefity, ktoré vám s rozbehom biznisu určite pomôžu. S účtom od Tatra banky môžete napríklad na rozbeh firmy získať až 2 000 eur, podnikateľský účet budete mať celý rok zadarmo a živnostníci pri obrate nad 500 eur majú jeho vedenie aj po roku za 0 eur. Banka vám navyše poskytne aj finančnú rezervu či platobný terminál bez poplatku na 6 mesiacov. Ponuku výhodných podnikateľských účtov aj s uvedenými benefitmi nájdete na tomto webe

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Tatra banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy