Európa zakázala Rusom vstup na svoje kryptotrhy

, oPeniazoch Foto: getty images

Nové opatrenie posilňuje obmedzenia, ktoré platili od apríla.

Len niekoľko dní po tom, ako ruské ministerstvo financií oznámilo plány povoliť akémukoľvek priemyselnému odvetviu v krajine prijímať bitcoiny a kryptomeny pre medzinárodný obchod bez obmedzení, EÚ uvalila rozsiahly zákaz poskytovania kryptoslužieb Rusom v rámci svojho ôsmeho kola sankcií.

 „Existujúce zákazy týkajúce sa kryptoaktív boli sprísnené zákazom všetkých peňaženiek krypto-aktív, účtov alebo služieb úschovy, bez ohľadu na výšku finančných prostriedkov (predtým bolo povolených 10 000),“ uvádza sa vo zverejnenej tlačovej správe na webovej stránke Európskej komisie.

Prísnejšie opatrenia sú trestom za „pokračujúcu eskaláciu a nezákonnú vojnu Ruska proti Ukrajine“, vrátane mobilizácie ďalších jednotiek a jadrových hrozieb.

Forbes Rusko poznamenáva, že po tom, čo Visa a Mastercard začiatkom tohto roka opustili ruský trh a niektoré banky boli odpojené od SWIFTu, sa kryptomeny, najmä stablecoin USDT, stali jedným z najpopulárnejších spôsobov, ako Rusi presúvajú peniaze do zahraničia.

Avšak aj so sankciami zo strany EÚ zostanú pre ruských používateľov dostupné decentralizované burzy, ktoré nemajú centralizovaného sprostredkovateľa medzi predávajúcim a kupujúcim a kryptoaktíva sa obchodujú pomocou inteligentných zmlúv. Takéto burzy nemôžu kontrolovať transakcie medzi svojimi používateľmi – neukladajú ani prostriedky a heslá svojich klientov z ich krypto peňaženiek.

„V prípade zákazu môžu obchodníci z Ruska prejsť na také kryptoburzy ako FTX, Huobi, Bybit. Ale ak má stránka záujem o európsky trh, potom si s najväčšou pravdepodobnosťou bude musieť vybrať – buď zákazníci z Ruska, alebo podporovať sankcie a nemať problémy v Európskej únii,“ povedal Sergey Mendeleev, generálny riaditeľ InDeFi Smart Bank. Odporúča investorom, aby nedržali veľké sumy na centralizovaných burzách, najmä ak je účet overený ruským pasom.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy