Júnové tržby obchodníkov vzrástli o 1,5 %, inflácii zatiaľ odolali

Rekordne vysoká inflácia počas jari začala nahlodávať spotrebu slovenských domácností a jún tento trend potvrdil. Dynamika medziročného rastu tržieb v maloobchode sa spomalila z májových 7,8 % už len na 1,5 %. Tržby však zatiaľ ostali nad úrovňou rovnakého obdobia predchádzajúceho roka i nad rovnakým obdobím posledného roka pred pandémiou (2019), upozornili analytici.
„Aj napriek rastúcej inflácii, omikronovej vlne a vojnovému konfliktu na Ukrajine dokázala počas prvého kvartálu 2022 práve vyššia spotreba slovenských domácností potiahnuť celkový ekonomický rast v krajine,“ uviedla analytička analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák však upozornil na trend, keď podľa údajov Štatistického úradu klesali tržby v maloobchode v júni už tretí mesiac v rade, keď sa v porovnaní s májom znížili o 2,8 %.
Spotreba domácností by tak aj v druhom štvrťroku stále mohla podporovať ekonomický rast, avšak už výrazne menej, ako to bolo v prvom štvrťroku. Podľa Sadovskej podporí oslabenú ekonomiku aj v najbližšom období práve spotreba obyvateľov. „Hoci rast platov nebude stačiť na rast cien tovarov a služieb a vysoká inflácia bude doliehať na kúpyschopnosť obyvateľstva, spotrebitelia využijú na míňanie aj svoje nahromadené úspory z čias pandémie a prísnych opatrení,“ predpokladá analytička .
Koršňák však pripomenul, že pozícia do ďalšieho štvrťroka je výrazne horšia ako v predchádzajúcom štvrťroku. „Spotreba v nasledujúcich mesiacoch bude narážať na svoje limity. Narúšať ju bude zhoršený spotrebiteľský sentiment v dôsledku vojny na Ukrajine, ale predovšetkým rekordná inflácia,“ uviedol. Po vyčerpaní finančných vankúšov nižšej strednej a nízkopríjmovej skupiny domácností očakáva aj postupné utlmovanie spotreby domácnosti na Slovensku. Protiinflačné opatrenia vlády budú podľa analytika tento rok výpadky reálnych príjmov domácnosti tlmiť pravdepodobne len čiastočne.

Súvisiace články

Aktuálne správy