Rusko má na lodiach na mori rekordné množstvo ropy

, TASR/Reuters;AFP Foto: TASR/AP;SITA/AP

Rusko má na lodiach na mori v súčasnosti viac než 60 miliónov barelov ropy (1 barel = 159 litrov). To je nový rekord. Poukázali na to údaje analytickej firmy Vortexa. Dôvodom je, že mnohí kupci sa pre obavy zo sankcií ruskej rope vyhýbajú.

Spojené štáty a viaceré ďalšie krajiny uvalili na ruskú ropu a ropné produkty zákaz dovozu po tom, ako Rusko koncom februára zaútočilo na Ukrajinu. Európska únia rovnaký krok plánuje a podľa posledných informácií by k dohode o embargu na ropu z Ruska malo prísť v nasledujúcich dňoch. Práve pre riziko neskoršieho sankcionovania kupci ruský náklad odmietajú.

Rusi tak majú na plavidlách na mori rekordných 62 miliónov barelov ropy Urals. To je trojnásobok priemerného objemu spred vojny, pričom export ruskej ropy po mori klesol v máji na 6,7 milióna barelov denne. V porovnaní s februárom, koncom ktorého sa začala vojna na Ukrajine, to znamená pokles o 15 %.

"Čísla o exporte, ktoré poukazujú na stále vysoký objem vývozu, nevypovedajú všetko," povedal energetický analytik Clay Seigle. "Ruská ropa sa naďalej hromadí na mori," dodal. Na to podľa neho poukazujú údaje o náklade ropy Urals, ktorý nemá určenú konkrétnu destináciu. Podiel takéhoto nákladu dosiahol 15 %, čo je rovnako nový rekord. Časť z tejto ropy môže smerovať k neznámym kupcom a časť môže predstavovať nepredanú ropu.

Dohoda o embargu na ruskú ropu v Európskej únii (EÚ) by sa mohla dosiahnuť "v priebehu niekoľkých dní". Vyhlásil to nemecký minister hospodárstva Robert Habeck pre verejnoprávnu televíziu ZDF v pondelok (23. 5.) večer, zatiaľ čo sa blok snaží dosiahnuť konsenzus v tejto otázke.

"Zostáva len niekoľko štátov, ktoré majú problémy, predovšetkým Maďarsko," povedal Habeck. "Myslím si, že v priebehu niekoľkých dní dosiahneme prelom," dodal s tým, že diskusie "pokračujú" a embargo na ruskú ropu za jeho inváziu na Ukrajinu je podľa neho "na dosah".

Brusel pôvodne navrhol, aby väčšina členských štátov zastavila dovoz ruskej ropy v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov a rafinovaných palív do konca roka.

Maďarsko však zatiaľ odmieta podporiť plán, ktorý predložila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Maďarsko, ktorého populistický vodca Viktor Orbán je ojedinelým spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina v Európe, vyhlásilo, že nemôže podporiť plán v tejto forme, pretože by to "úplne zničilo" bezpečnosť jeho dodávok energie.

Brusel ponúkol Maďarsku a Slovensku ročný odklad a Českej republike polročný na postupné ukončenie dovozu ruskej ropy, to však zatiaľ nepresvedčilo Budapešť, aby ustúpila.

Maďarsko požaduje výnimku z embarga najmenej na štyri roky a chce 800 miliónov eur z fondov EÚ na prestavbu rafinérie a zvýšenie kapacity ropovodu z Chorvátska.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy