Eurokomisia, EIB a EIF zárukou za rozpočet EÚ umožnili miliardové investície

Európska komisia (EK), Európska investičná banka (EIB) a Európsky investičný fond (EIF) podpísali v pondelok dohodu o záruke za rozpočet Európskej únie vo výške 19,65 miliardy eur, čím zaistili podporu pre investičné projekty v celej Európe.
Investície v rámci programu InvestEU sa zamerajú na štyri oblasti – udržateľná infraštruktúra, ďalej výskum, inovácie a digitalizácia, malé a stredné podniky a tiež sociálne investície a zručnosti.
Eurokomisia a EIB podpísali aj dohodu InvestEU Advisory Hub, ktorá poskytne až 270 miliónov eur na rozvoj trhu, rozvoj zručností a poradenské služby na úrovni projektov v rovnakých oblastiach politiky.
Uvedené dohody pripravujú pôdu pre nové investície a súvisiacu poradenskú pomoc na podporu obnovy Európy po koronakríze a pri prechode na zelenú a digitálnu ekonomiku.
Program InvestEU ako kľúčový pilier doteraz najväčšieho stimulačného balíka EÚ pozostáva z troch komponentov – InvestEU Fund, InvestEU Advisory Hub a InvestEU Portal.
„Táto dohoda prichádza v pravý čas, keď sa vymaníme z pandémie a čelíme rastúcej geopolitickej neistote. InvestEU podnieti rozsiahle investície súkromného sektora s cieľom pomôcť vybudovať a podporiť podniky a pracovné miesta budúcnosti,“ uviedol výkonný podpredseda EK pre ekonomiku Valdis Dombrovskis. Podľa jeho slov táto príprava EÚ „lepšie vyzbrojí“ na to, aby čelila aj nevyhnutným ekonomickým a sociálnym dôsledkom vojny na Ukrajine.
Poskytnutím rozpočtovej záruky EÚ vo výške 26,2 miliardy eur na podporu finančných a investičných operácií pritiahne program InvestEU verejné a súkromné financovanie s cieľom zmobilizovať do roku 2027 dodatočné investície v minimálnej výške 372 miliárd eur, z ktorých budú mať prospech ľudia a podniky v celej Európe.
Skupina EIB (pozostávajúca z EIB a EIF) bude implementovať 75 % záruky z rozpočtu EÚ (19,65 miliardy eur) a rovnaký podiel z rozpočtu na poradenstvo v rámci poradenstva InvestEU. Okrem EIB a EIF budú môcť medzinárodné finančné inštitúcie aktívne v Európe, ako aj národné podporné banky, použiť podiel záruky (spolu 25 %) na podporu investičných a projektových schém.
Očakáva sa, že prvé projekty InvestEU dostanú záruku InvestEU už v apríli po ich predložení investičnému výboru.
Fond InvestEU poskytne Únii rozhodujúce dlhodobé financovanie, ktoré bude hromadiť súkromné investície. Dohoda o záruke určuje pravidlá poskytovania záruky z rozpočtu EÚ, ako aj jej implementácie zo strany EIB a EIF.
Operácie využívajúce rozpočtovú záruku EÚ budú financovať investície v štyroch oblastiach politiky na podporu cieľov EÚ v oblasti udržateľnosti, vedeckej výnimočnosti a sociálneho začlenenia – udržateľná infraštruktúra, výskum, inovácie a digitalizácia, malé a stredné podniky a malé spoločnosti so strednou kapitalizáciou a nakoniec sociálne investície a zručnosti.
Najmenej 30 % všetkých investícií sa uskutoční v oblastiach, ktoré priamo podporujú zelený prechod Európy.
Komisia spresnila, že program InvestEU stavia na úspešnom modeli Investičného plánu pre Európu a jeho Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI). Spája 13 finančných nástrojov EÚ dostupných v rámci predchádzajúceho viacročného finančného rámca do jedného integrovaného nástroja a pokrýva širší rozsah oblastí politiky ako EFSI, ktorý prečerpal a doteraz zmobilizoval investície vo výške 546,5 miliardy eur. Z týchto investícií profitovalo viac ako 1,4 milióna malých a stredných podnikov.
Poradenské centrum InvestEU, ktoré pomôže projektom dostať sa do fázy financovania, bude spravovať eurokomisia v spolupráci s EIB ako jej hlavným poradným partnerom.

Súvisiace články

Aktuálne správy