Zatknutie kráľa kasín v Macau môže otriasť týmto centrom hazardu

, ČTK Foto: SITA/AP

Nedeľné zatknutie kráľa kasín v Macau môže týmto centrom svetového hazardu otriasť. Čínske úrady varovali, že toto podnikanie prispieva podľa nich k nebezpečnému odlivu financií z pevniny. Informuje o tom dnes agentúra Reuters.

Generálneho riaditeľa spoločnosti Suncity Group Holdings Alvina Chaua zatkli úrady v Macau kvôli podozreniu, že jeho podnik je napojený na cezhraničný hazard. Zatykač naňho bol vydaný aj v Číne. Okrem Chaua bolo zatknutých ďalších desať ľudí.

Úrady v Macau ich obvinili, že túto bývalú portugalskú kolóniu využívali ako základňu pre ilegálnu "platformu pre živé stávkovanie na webe" na Filipínach, ktorá mala priťahovať aj hráčov z pevninskej Číny. Úrady vo východočínskom meste Wen-čou Chaua separátne obvinili z vytvárania siete agentov, ktorá pomáha občanom zapojiť sa do offshorových a cezhraničných hazardných aktivít.

Chau tiež podľa úradov založil spoločnosť, ktorá pomáha hráčom realizovať cezhraničné prevody finančných prostriedkov. Vplyvný manažér tiež podľa médií vozil do Macaa veľmi bohatých ľudí, aby v kasínach utrácali značné sumy, a poskytoval im aj doplnkové finančné služby.

Chauovo zatknutie podľa analytikov znamená začiatok novej éry nulovej tolerancie propagácie hazardu v pevninskej Číne, kde sú všetky formy hazardu nezákonné. Cezhraničné toky peňazí kvôli hazardu čínsku vládu dlho znepokojovali a úrady v Macau uviedli, že ich vyšetrovanie začalo už pred dvoma rokmi. Macao, ktoré je jedinou oblasťou v Číne, kde sú hazardné hry legálne, v posledných rokoch zvýšilo kontrolu kasín.

Akcie Suncity Group sa dnes na burze v Hongkongu prepadli o 48 percent na doteraz najnižšiu hodnotu. O deň skôr bolo obchodovanie s nimi pozastavené. Hongkonskému akciovému trhu sa pritom nedarí ako celku aj kvôli regulačným zásahom Pekingu v rôznych sektoroch, od technológií a vzdelávania až po reality.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy