Najväčší pád od vlaňajšieho apríla: Geopolitické napätie posiela ruské akcie strmo dole 

, ČTK Foto: SITA/AP

Správy o údajne chystanom vpáde Ruska na Ukrajinu vystrašil zahraničných investorov. Tí takéto správy nemajú radi, a tak sa spustil výpredaj na trhu akcií a štátnych dlhopisov.

Ruský akciový trh zažil včera najväčší pád od vlaňajšieho apríla, uviedla agentúra Interfax. Výpredaj ruských akcií súvisiaci s "geopolitickým napätím okolo Ruska" viedol k poklesu indexu moskovskej burzy o 3,6 percenta a dolárového indexu RTS o 5,6 percenta. Ceny väčšiny najžiadanejších akcií na moskovskej burze stratili až 8,3 percenta, dodala agentúra.

"Povesti o údajne plánovanom vojenskom vpáde na Ukrajinu vyvolali najsilnejší výpredaj akcií na ruskom trhu za poldruha roka," napísal na webe denník Kommersant. Dodal, že dolár prvýkrát za päť mesiacov posilnil nad úroveň 75 rubľov za dolár. Účastníci trhu pokladajú podľa denníka túto reakciu za prehnane emociálnu a očakávajú jej korekciu, pokiaľ nedôjde k eskalácii situácie.

Každopádne nový týždeň začal pre ruský trh ešte väčším neúspechom ako zaznamenal koncom týždňa predchádzajúceho. Pokiaľ ale minulý týždeň správanie investorov ovplyvnilo zhoršovanie epidemiologickej situácie v Európe a všeobecný rast geopolitického napätia, včerajší prepad vyvolala v prvom rade politika, napísal Kommersant. Pripomenul, že všetkému predchádzala správa agentúry Bloomberg, podľa ktorej Spojené štáty varovali európskych spojencov pred chystaným vpádom Ruska na Ukrajinu, z niekoľkých strán, vrátane Krymu a Bieloruska. Nasledovalo vyhlásenie o nevyhnutnosti rozšíriť sankcie proti Rusku. Zahraniční investori takéto novinky nemajú radi, a tak začal výpredaj na trhu akcií a štátnych dlhopisov, poznamenal Kommersant. Nervozitu investorov podľa neho zväčšil aj pokles dlhopisov Rosnano kvôli riziku bankrotu.

Súčasne denník upozornil, že ruskí súkromní investori podľa brokerov panike neprepadli.

Medzitým politický šéf NATO Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby zmiernilo napätie pri východných hraniciach Ukrajiny, vyvolané "neobvyklými" presunmi a koncentráciou vojenských síl. Rusko popiera, že by vojenské presuny boli prípravou na vpád do susednej krajiny.

Kremeľ odmietol správy západných médií ako "prázdne a neodôvodnené zvyšovanie napätia". "Rusko nikoho neohrozuje," vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. 

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken v závere minulého týždňa zopakoval, že Spojené štáty sú vážne znepokojené vyhláseniami Ruska a jeho postupom voči Ukrajine. "Máme vážne obavy z nezvyklých vojenských aktivít Ruska na hranici s Ukrajinou. Naozaj nás znepokojujú niektoré výroky, ktoré sme videli a počuli tak z Ruska, ako aj zo sociálnych sietí," povedal Blinken. 
 

Súvisiace články

Aktuálne správy