Enterprise Investors zainvestovali do expanzie spoločnosti Fingo na Slovensku a v Českej republike 

, Enterprise Investors

Polish Enterprise Fund VIII, private equity fond spravovaný spoločnosťou Enterprise Investors (EI), kúpil 40,6 % podiel v spoločnosti Fingo, najrýchlejšie rastúcom sprostredkovateľovi finančných služieb na Slovensku. Hodnota transakcie predstavuje 19,1 milióna eur.

Fingo je inovatívny sprostredkovateľ finančných služieb s multikanálovou distribučnou platformou. Spoločnosť sprostredkúva predovšetkým hypotéky a životné poistenie, ale aj investície, dôchodkové sporenie a neživotné poistenie. Bola založená na Slovensku v roku 2017 s cieľom vybudovať technologicky založený ekosystém. Zámerom bolo prepojiť všetky významné finančné inštitúcie (banky, poisťovne, dôchodkové spoločnosti, atď.) s koncovými zákazníkmi, a tak im pomôcť s optimalizáciou ich výberu z rôznych možností.

Vďaka unikátnemu obchodnému modelu spoločnosti Fingo môžu záujemcovia porovnávať komplexné produkty online, získať lepší prehľad o ponuke na trhu a robiť informovanejšie rozhodnutia. Po vykonaní úvodnej analýzy prostredníctvom online platformy ich obslúži niektorý z viac ako 1 000 exkluzívnych maklérov Finga, ktorí im zvyčajne dokážu pripraviť ešte lepšiu ponuku. Spoločnosť Fingo poskytuje svojej sieti maklérov najlepšiu kombináciu provízií a šírky produktov, komplexný CRM systém a back-office funkcie, ako aj rozsiahlu produktovú a marketingovú podporu. 

Vďaka svojej jedinečnej online platforme zameranej na zdieľanie obchodných príležitostí s maklérmi a rýchlo rastúcej sieti maklérov je spoločnosť Fingo v súčasnosti najrýchlejšie rastúcim finančným sprostredkovateľom na Slovensku. Tento rok spoločnosť expandovala do Českej republiky, kde chce replikovať svoj úspešný obchodný model. Silná pozícia spoločnosti Fingo na trhu sa odráža v jej silných finančných výsledkoch – v roku 2021 plánuje spoločnosť dosiahnuť tržby vo výške 23 miliónov eur. 

"Sme presvedčení, že trh sprostredkovania finančných produktov na Slovensku a v Česku bude v nasledujúcich rokoch stabilne rásť. Spoločnosť Fingo bola prvá na trhu, ktorá reagovala na rastúce potreby klientov porovnávať online zložité finančné produkty s vysokou hodnotou. Máme v pláne stavať na tejto inovácii a ísť oproti prevládajúcim trendom. Chceme rásť organicky aj prostredníctvom akvizícií," uviedol managing partner EI Dariusz Prończuk zodpovedný za túto investíciu. 

"Fingo poskytuje veľmi komplexné služby. Spoločnosť pomáha zákazníkom nájsť optimálne riešenia za výhodné ceny, ku ktorým by sa inak ako jednotlivci nedostali. Prostredníctvom svojej platformy Trhoviska poskytuje Fingo svojim sprostredkovateľom overené kontakty na nových zákazníkov a ďalšie užitočné nástroje, ktoré inde nedostanú, a ktoré zefektívňujú ich prácu," dodal Martin Chocholáček, viceprezident spoločnosti Enterprise Investors, ktorý je zodpovedný za činnosť firmy na Slovensku.  

"Veľmi si vážim dôveru Enterprise Investors, ktorí ocenili jedinečný koncept Finga. Vďaka ich investícii môžeme nielen začať budovať významného hráča na českom trhu, ale aj ďalej rozvíjať a znásobiť rast najväčšieho digitálneho makléra na Slovensku. S podporou silného partnera budeme pokračovať v našej ceste digitalizácie finančného sprostredkovania k vybudovaniu makléra budúcnosti. Rozsiahle skúsenosti EI, a to nielen vo finančnom sektore, budú pre Fingo určite cenným prínosom," povedal Lukáš Novák, zakladateľ a chairman spoločnosti Fingo.


Enterprise Investors je jednou z najväčších spoločností spravujúcich fondy private equity v strednej a východnej Európe. Od svojho vzniku v roku 1990 vytvorila spoločnosť deväť fondov s celkovou hodnotou presahujúcou 2,5 mld. eur. Tieto fondy doteraz investovali 2,1 mld. eur do 150 spoločností z rôznych odvetví a ukončili 135 investícií v objeme 4,2 mld. eur.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy