EÚ vyplatila prvé platby z plánu obnovy Rakúsku, Českej republike a Chorvátsku

Európska komisia (EK) v utorok uviedla, že vyplatila Rakúsku 450 miliónov eur, Českej republike 915 miliónov eur a Chorvátsku 818 miliónov eur v rámci predbežného financovania ich národných plánov obnovy po koronakríze cez nástroj na obnovu a odolnosť (RRF).
Komisia pripomenula, že tieto platby sa rovnajú 13 % alokácie grantov pre každú z trojice uvedených krajín v rámci RRF. Platby v podobe predbežného financovania majú pomôcť naštartovať implementáciu zásadných investičných a reformných opatrení uvedených v každom národnom pláne obnovy a odolnosti.
Komisia schváli vyplácanie ďalších tranží na základe už realizovaných investícií a reforiem uvedených v národných plánoch obnovy.
Rakúsko má počas trvania svojich plánov získať 3,5 miliardy eur, Česko sedem miliárd eur a Chorvátsko 6,3 miliardy eur.
Nástroj RRF je jadrom ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU), ktorý poskytne 800 miliárd eur (v bežných cenách) na podporu investícií a reforiem vo všetkých členských štátoch eurobloku.
Doteraz EK vyplatila predbežné financovanie už 12 členským krajinám EÚ, a to Belgicku, Cypru, Francúzsku, Grécku, Litve, Lotyšsku, Luxembursku, Nemecku, Portugalsku, Slovinsku, Španielsku a Taliansku.

Súvisiace články

Aktuálne správy