Inflácia sa v Nemecku zrýchlila v júli na 27,5-ročné maximum

Inflácia sa v Nemecku zrýchlila v júli na najvyššiu úroveň za zhruba 27,5 roka. Uviedol to v stredu nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý potvrdil predbežné údaje.
Spotrebiteľské ceny sa v júli zvýšili medziročne o 3,8 % po 2,3-percentnom raste v júni. Júlová miera inflácie je najvyššia od decembra 1993, v ktorom zaznamenala 4,3 %. Pod vysokú infláciu sa výrazne podpísalo zrušenie dočasne zníženej dane z pridanej hodnoty od júla do konca decembra minulého roka.
Výrazne vzrástli najmä ceny energií, bez započítania ktorých dosiahla medziročná miera inflácie v Nemecku v júli 2,9 %. V prípade nezapočítania energií ani potravín sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 2,7 %.
Samotné ceny potravín vzrástli medziročne o 4,3 % a ceny služieb o 2,2 %. Náklady na dopravu sa zvýšili o 9,8 % a ceny oblečenia a obuvi vzrástli o 5 %.
V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli spotrebiteľské ceny v Nemecku o 0,9 %. Výsledok je rovnako v súlade s predbežným odhadom Destatisu z 29. júla.
Medziročná harmonizovaná miera inflácie zrýchlila v júli na 3,1 % z 2,1 % v predchádzajúcom mesiaci. V medzimesačnom porovnaní sa harmonizované spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,5 % po júnovom 0,4-percentnom raste. V obidvoch prípadoch výsledky potvrdili predbežný odhad z konca júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy