Jedna rana za druhou pre bitcoin a klíčenie zelených kryptomien

, the conversation Foto: TASR/AP;getty images

Veľké spoločnosti, krajiny aj malí investori majú čoraz väčší záujem nasmerovať svoje investície do kryptomien, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Tento obrat nastal vzhľadom na obrovský dopad ťažby hlavných kryptomien na životné prostredie.

Vydávanie digitálnej meny patrí k najviac energeticky náročným úlohám na svete. Podľa Centra pre alternatívne financie na univerzite v Cambridge spotrebovala bitcoinová sieť začiatkom mája 2021 viac ako 140 terawatthodín energie, čím prekročila spotrebu elektriny Nórska. Vedci poukazujú na to, že ak by táto sieť bola krajinou, patrila by medzi tridsať najväčších spotrebiteľov elektriny na svete. Táto obrovská spotreba energie spôsobuje vážny problém so znečistením. Dve tretiny energie použitej na ťažbu kryptomien pochádza z fosílnych palív, napríklad uhlia. Táto činnosť navyše vyžaduje použitie výkonného počítačového vybavenia, ktoré si zase vyžaduje priemyselné   klimatizačné jednotky na ochladenie ťažobných zariadení.

Na začiatku roku 2021 sa nezdalo, že by obrovský vplyv na životné prostredie vážnejšie znepokojoval prevažnú väčšinu investorov do kryptomien. Súčasne s treťou vlnou covid-19 sa trhová kapitalizácia odvetvia prudko zvýšila a 12. mája 2021 dosiahla nepredstaviteľné historické maximum 2,5 bilióna dolárov.
Prečo je práve teraz zvýšený záujem o ekologické kryptomeny, ak sa vždy vedelo, akémá ich ťažba dopady na životné prostredie?  Má to niečo spoločné s nedávnym prepadom bitcoinového aj kryptomenového trhu? Dá sa táto bublina považovať za spľasnutú? Odpovede na všetky tieto otázky majú prekvapivé spoločného menovateľa. Je ním Elon Musk.

Bublina na trhu s kryptomenami sa zrodila z dôvery vloženej investormi do tohto produktu ako bezpečného útočiska počas pandémie covid-19. Táto dôvera sa posilnila 8. februára 2021, keď Elon Musk prostredníctvom svojej spoločnosti Tesla Motors kúpil bitcoiny v hodnote 1,5 miliardy dolárov. Potom prišlo oznámenie, že Tesla umožní používať bitcoiny na platby za svoje produkty. To spôsobilo, že cena kryptomeny prudko vzrástla za jediný deň z 39 367 dolárov na 45 971 dolárov a jej trhová kapitalizácia z 733 141 dolárov na 856 166 miliónov dolárov.

O mesiac a pol neskôr, 24. marca 2021, Musk tweetol, že od tohto dňa sa dajú kúpiť autá Tesla za bitcoiny. Toto oznámenie ďalej podporilo rastúci trend kryptomeny, ktorý v polovici apríla 2021 dosiahol cenu 64 433 dolárov a trhovú kapitalizáciu 1,2 bilióna dolárov.

Dňa 13. mája 2021 však Musk opäť prostredníctvom Twitteru informoval, že používanie bitcoinu ako platobného prostriedku pre spoločnosť Tesla bolo pozastavené z dôvodu jej nadmerného používania fosílnych palív. Poukázal však tiež na to, že svoje bitcoiny nebude predávať, ale použije ich, keď budú využívať udržateľnejšie zdroje energie.

Najzaujímavejšie však bolo, že tiež tvrdil, že on a jeho spoločnosti sa zaujímajú o ďalšie kryptomeny, ktoré na jednu transakciu spotrebujú menej energie a lepšej. Tento tweet znamenal obrat na trhu s kryptomenami. Za jediný deň klesla cena bitcoinu o 14 % na 48 942 dolárov. A rovnako aj jeho trhová kapitalizácia a hodnota na trhu s kryptomenami (pod 1 bilión dolárov, respektíve až 2,1 bilióna dolárov).

Muskov tweet tiež spôsobil, že dominancia bitcoinov na trhu s kryptomenami klesla na 42 % a zostala na týchto úrovniach, čo znamenalo, že časť svojho podielu odovzdala ďalším kryptomenám, medzi ktorými vynikajú tie zelenšie. 

Čínska ľudová banka 19. mája oznámila, že už nebude akceptovať kryptomeny ako formu platby. Toto oznámenie znížilo cenu bitcoinu až o 30 % a prepad stlačil cenu na minimum 33 448 dolárov, a trhovú kapitalizáciu na 629 462 miliónov dolárov a celkovú trhovú kapitalizáciu kryptomien na 1,3 bilióna dolárov.
Cena bitcoinu, jeho trhová kapitalizácia a dokonca aj celková trhová kapitalizácia klesli na konci mája o 48 % zo svojich maximálnych hodnôt, ktoré dosiahli v polovici apríla a ktorú si udržali v priebehu mája.

Ale neprepadajte panike, mesiac máj sa uzavrel miernym oživením a dokonca stabilizáciou trhu s kryptomenami, čím sa trhová kapitalizácia pohybovala okolo 1,7 bilióna dolárov (aj keď stále je ďaleko od maxima 2,5 bilióna). A bitcoin sledoval podobný trend, jeho cena presahuje 37 000 dolárov a jeho kapitalizácia 700 000 miliónov dolárov (aj keď je ešte stále ďaleko od svojich maxím 64 000 dolárov a 1,2 bilióna dolárov).

Bublina menom kryptomeny nepraskla, iba spľasla, a bitcoin bol najviac postihnutou kryptomenou. Jeho trhový podiel zostal na úrovni 42 %, čo je ďaleko od maxima takmer 72 % na začiatku roka 2021. Táto strata dominancie bitcoinu viedla k čoraz väčšiemu počtu kryptomien v obehu, v súčasnosti ich je viac ako 10 400. Ekonomické subjekty sa čoraz viac zaujímajú o investície do udržateľných kryptomien, a preto aj tie najviac znečisťujúce hľadajú spôsob, ako znížiť svoj vplyv na životné prostredie.

Bitcoin je na prvom mieste v rebríčku najviac znečisťujúcich kryptomien. Je to tak preto, lebo jeho ťažobný proces zahŕňa zložité výpočty, ktoré si vyžadujú veľké množstvo energie, ktorá v súčasnosti pochádza predovšetkým z fosílnych palív, hoci Bitcoin hľadá spôsob, ako ich nahradiť obnoviteľnou energiou. Cieľom je znovu získať dôveru investorov, ktorí sa kryptomene otočili chrbtom, čiastočne kvôli dopadom na životné prostredie, ktoré spôsobuje.

Ether, kryptomena s druhou najvyššou trhovou kapitalizáciou, spotrebuje 62,5 kWh na transakciu a hoci je jeho energetická spotreba 10-krát nižšia než v prípade bitcoinu, pripravuje sa prechod na sieť Ether 2.0, ktorá zavedie proces ťažby o 99 % efektívnejšie a tiež rýchlejšie.

Medzi najrelevantnejšie kryptomeny, ktoré najviac rešpektujú životné prostredie, patria:
Cardano. Využíva veľmi efektívny proces ťažby, na jednu transakciu spotrebuje iba 0,59 KWh. Tento faktor vyvolal medzi investormi veľký záujem a doviedol ho na pozíciu štvrtej kryptomeny s najvyššou trhovou kapitalizáciou.

Dogecoin. Vďaka rýchlemu a efektívnemu procesu ťažby táto kryptomena spotrebuje iba 0,12 KWh na transakciu. Spolu s ňou sa na scéne opäť objavil Elon Musk, ktorý sa svojich stúpencov na Twitteri opýtal, či chcú, aby Tesla akceptovala dogecoiny ako spôsob platby. Tento záujem ju posunul v rebríčku na šiestu pozíciu medzi najrelevantnejšími kryptomenami.

Ripple (XRP). Piata kryptomena s najvyššou hodnotou. Na jednu transakciu spotrebuje iba 0,0079 Kwh, pretože jej tokeny sú vopred vyťažené, a preto sú transakcie veľmi rýchle.

IOTA. Na scéne je len zhruba pol roka, ale už sa umiestnila medzi tridsiatimi najdôležitejšími kryptomenami. Na jednu transakciu spotrebuje iba 0,00011 KWh.

Okrem toho sa neustále objavujú nové zelené kryptomeny, napríklad:
Solarcoin. S cieľom odmeniť inštalácie solárnej energie sa za každú megawatthodinu vygenerovanú touto energiou dáva jeden solarcoin.

GBMcoin. Tvrdia, že získaním tejto kryptomeny pomáhate znovu zalesňovať ohrozené lesy.

Na trhu s kryptomenami sa niečo mení. Zdá sa, že tam dorazila zelená revolúcia.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy