Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa v máji zrýchlil

Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa v máji 2021 zrýchlil, už piaty mesiac po sebe. Dosiahol pritom najväčšie tempo od septembra 2011, ktoré prekonalo aj cieľovú hranicu Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá zaručuje cenovú stabilitu pri inflácii tesne pod hranicou 2 %.
Podľa spresnených údajov spolkového štatistického úradu Dstatis sa index spotrebiteľských cien v Nemecku v máji zvýšil medziročne o 2,5 % po náraste o 2 % v apríli. Tento výsledok sa zhoduje s predbežný odhadom.
Motorom rastu májovej inflácie bolo zdraženie energií a ukončenie vlaňajšieho dočasného zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH).
Konkrétne, rast cien energií sa v máji zrýchlil na 10 % z aprílových 7,9 %, zatiaľ čo v prípade potravín sa zmiernil na 1,5 % z 1,9 %. A náklady na služby stúpli o 2,2 %. Bez cien energií dosiahla miera inflácie v máji 1,8 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v najväčšej európskej ekonomike v máji zvýšili o 0,5 %, čo sa tiež zhoduje s rýchlym odhadom.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v máji medziročne vzrástol o 2,4 %, čo bolo viac ako jeho nárast o 2,1 % v apríli a najväčšie tempo od októbra 2018, keď dosiahol 2,6 %. A medzimesačne stúpol HICP v máji o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy