Erdogan opäť zasahuje: Zástupca guvernéra centrálnej banky dostal výpoveď

, CNBC Foto: TASR/AP

Tento krok predstavuje odchod štvrtého tvorcu politiky centrálnej banky za ostatné dva mesiace. Ročná inflácia Turecka sa v apríli zvýšila na viac ako 16 %, čo je najvyššia hodnota od polovice roku 2019.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nahradil zástupcu guvernéra tureckej centrálnej banky, Oguzhana Ozbasa, ktorý bol členom výboru pre menovú politiku. Tentoraz je však tento krok menej znepokojujúci ako predchádzajúce prepúšťania z vysokých pozícií, pretože nástupcom je Semih Tumen, široko rešpektovaný vedúci oddelenia ekonomiky na univerzite TED v Ankare, ktorý už pracoval pre centrálnu banku v rokoch 2002 až 2018.

Ide tak o významný rozdiel oproti reakcii trhu na marcovú intervenciu Erdogana v centrálnej banke, keď po necelých piatich mesiacoch vo funkcii prepustil bývalého šéfa centrálnej banky Nacia Agbala. Politika Agbala zvýšila úrokové sadzby, proti čomu Erdogan hlasne namieta, a to aj napriek dvojcifernej inflácii v Turecku. A pre investorov, ktorí považovali Agbala za stabilizujúci prvok pre trhy, bol tento krok veľmi znepokojujúci.

„Je ťažké si predstaviť veľkú reakciu trhu na zmenu zástupcu guvernéra.  Investori si zvykli na titulky o prepúšťaní guvernérov centrálnej banky a každý si už urobil názor na to, aká nezávislá je centrálna banka v Turecku,“ uviedol pre CNBC Nick Stadtmiller, hlavný stratég pre rozvíjajúce sa trhy v spoločnosti Medley Global Advisors. Erdoganove kroky sú pre investorov obzvlášť znepokojujúce, pretože preukazujú, že turecká centrálna banka a tvorba menovej politiky sú vydané na milosť a nemilosť politickým impulzom prezidenta, tvrdia mnohí analytici.

Turecká líra klesla v skorých ranných hodinách po správach o viac ako 16 %, keď sa voči doláru obchodovala za 8,4 v porovnaní so záverom predchádzajúceho obchodného dňa na úrovni 7,21. Aj keď turecká mena dočasne zmierňuje určité straty, stále je na jednej z jej najnižších hodnôt oproti doláru.

Najnovší vývoj bol ďalšou ranou pre krajinu, v ktorej rastie počet infikovaných koronavírusom a kde hrozí opätovné vypustenie ekonomicky dôležitej letnej turistickej sezóny kvôli blokovaniam. Erdogan medzitým chce udržiavať nízke úrokové sadzby úverov, aby stimuloval ekonomiku, a je presvedčený, že zvyšovanie úrokových sadzieb skôr zvýši infláciu, ako ju zníži, čo je opak toho, čo väčšina ekonómov považuje za pravdivé.

Erdogan uviedol, že v tomto roku očakáva, že inflácia aj úrokové sadzby budú nižšie ako 10 %. Ročná inflácia Turecka sa v apríli zvýšila na viac ako 16 %, čo je najvyššia hodnota od polovice roku 2019. Goldman Sachs očakáva, že dosiahne vrchol na úrovni 18 %. Kľúčová úroková sadzba krajiny zostáva vysoká na úrovni 19 %.

Pokiaľ ide o budúcnosť menovej politiky, má ju v rukách súčasný šéf centrálnej banky, Sahap Kavcioglu, ktorý v marci nahradil Agbala. O tomto bývalom novinárovi je známe, že zdieľal Erdoganov názor na úrokové sadzby, ale zatiaľ ich neznížil kvôli vysokej miere inflácie. Najbližšie zasadanie centrálnej banky o určovaní sadzieb bude 17. júna.

Súvisiace články

Aktuálne správy